İndependent Türkçe''den aktarılan bilgilere göre; Birleşik Krallık''ın Kent bölgesinde yaklaşık 1800 yıl önce yapılmış, penis şeklinde bir kolye ucu bulundu.
Amatör defineci Wendy Thompson''ın metal dedektörüyle bulduğu kolye Britanya''nın saygın kurumları Britanya Müzesi ve Ulusal Galler Müzesi''nin ortaklaşa yürüttüğü Taşınabilir Eski Eserler Programı''na bildirildi.
Roma döneminden kalma kolye ucunun, insanları kaza ve beladan koruduğuna inanıldığı düşünülüyor.
Tarihi kayıtlara göre Antik Romalı yazarlar, fallus temsillerinin insanları kötülükten koruma gücüne sahip olduğunu yazmıştı. Arkeologlar yıllar içinde Roma döneminden kalma, penis şeklinde bir dizi eser keşfetti.
Bu nedenle uzmanlar, bu tür tılsımların kötü şanstan kaçınmak için üretildiğine inanıyor.
Yaklaşık 3 santimetre uzunluğundaki kolye ucunun tepesinde ipin geçirilmesi için küçük bir halka yer alıyor.
Tarihlendirme çalışmaları, eserin Romalıların İngiltere''yi yönettiği MS 42 ve 410 arasında üretildiğini gösteriyor.
Penis şeklindeki bu tür tılsımlar Roma Britanyası''nda sıklıkla görülse de bunlar çoğunlukla bakır alaşımdan yapılmıştı. Ancak uzmanlar yeni buluntunun gümüş olduğunu tespit etti.
Yeni keşfedilen tarihi eserlerin ilgili makamlara ulaştırılma ve incelenme sürecini koordine eden Lori Rogerson, "Gümüş, bakır alaşımından daha kalitelidir. Fallusun koruyucu yeteneklerini güçlendirdiği düşünülmüş olabilir" dedi:
Taşınabilir Eski Eserler Programı''nda görev alan Rogerson, sözlerini şöyle sürdürdü:
Çocukları kötülüğü durdurma gücüne sahip olduğu düşünülen bu nesnelerle korumaya çalıştıklarını biliyoruz. Arkeolojik kanıtlar, bunların Britanya''da Roma ordusu içinde de çok popüler olduğunu gösteriyor.
Bu tür eserlere üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanı Cyril Dumas da Romalı erkek, kadın, çocuk ve hayvanların "nazardan korunmak için" böyle kolyeler taktığını ifade etti.