Rice, İran ve Suriye'ye yüklendi

Rice, İran ve Suriye'ye yüklendi

Rice, İran ve Suriye'ye yüklendi

Lübnan’daki iç çatışmada ölenlerin sayısı 23’ye yükseldi. ABD Dışişleri Bakanı ise ülkedeki karışıklığın sorumlusunun Tahran ve Şam yönetimleri olduğunu söyledi.

Lübnan’da hükümet yanlılarıyla karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 6 kişi daha öldürüldü. Güvenlik yetkilileri, önceki gece başkent Beyrut’un doğusundaki Aley kasabasında Suriye karşıtı Dürzi lideri Velid Canbolat yandaşlarıyla hükümet karşıtları arasında çıkan çatışmada 4 kişinin öldüğünü söyledi. Yetkililer, güneydeki Sayda kentinde çıkan çatışmada ise 1 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Lübnan’da çarşamba günü başlayan çatışmalarda ölenlerin sayısı ise dün  kimliği belirsiz kişilerin bir cenaze törenine ateş açması sonucu 2 kişinin ölmesiyle birlikte 23’ye yükseldi. Lübnan’da Suriye ve İran’ın desteklediği söylenen Hizbullah, çatışmaların başlamasının ardından denetimi ele geçirmişti.

Taraflara barış çağrısı
Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ise “Hizbullah’ın demokrasiye karşı silahlı darbe yaptığını, devletin onların kontrolüne girmeyeceğini açıkladı. Türk Büyükelçiliği,  başkantteki 14 Türk vatandaşının tahliye edildiğini açıkladı.  AB, krizin bitirilmesi çağrısında bulunurken Arap Birliği de bugün  bakanlar düzeyinde toplanmayı planlıyor.

Hizbullah’ı suçladı
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan’da, başkent Beyrut’un batı kesiminin büyük bölümünü ele geçiren Hizbullah örgütünün sürüklediği kargaşa ortamından Suriye ve İran’ın sorumlu olduğunu kaydetti. Rice, Hizbullah’ın, masum Lübnan halkından sivilleri öldürdüğünü ve yaraladığını ileri sürdü. Rice, “Hizbullah, devlet içinde devletini korumaya çalışıyor” dedi.

İsrail ve ABD parmağı
İran ise Beyrut’taki çatışmaları sona erdirmeye çalıştığını belirterek, olaylardan Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail’i sorumlu tuttu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni,  ABD Dışişleri Bakanı  Rice’nin  Tahran’a yönelik suçlamalarına dikkat çekerek “ABD ve İsrail’in bölgedeki maceraperest müdahelelerinin bu duruma sürüklediğini” söyledi.