Rezaletler Bienali

Rezaletler Bienali

Rezaletler Bienali

Haber : Ceyhun BOZKURT

Bienal’de rezalet üstüne rezalet

Küratör, Hanru’nun, Atatürk’e hakaretler yağdırdığı İstanbul Bienali’nde yeni skandallar yaşandı. Egoyan’ın Türk askerinin Ermeni kadınlara tecavüz ettiğini iddia ettiği filmi izletildi

Cin’li küratör Hou Hanru’nun Ata’yı “anti hümanist” olmakla suçladığı, Kurtuluş Savaşı’nı da  “tepeden inme bir dayatma” olarak nitelendirdiği 10. İstanbul Bienali’nde üç ayrı rezalete imza atıldı.

Orhan Pamuk’un sözlerine gönderme

Bienal şimdi de Türk’e hakaret içeren çıkartmalar, Orduya dil uzatan Ermeni filmi ve bu filmin bir çok üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine izletilmesi ile gündemde... Bienal’de dağıtılan yapıştırmalar, Orhan Pamuk ağzı ifadelerle dolu. Yapıştırmalarda, Orhan Pamuk’un “Türkler 1 milyon Ermeni’yi, 30 bin Kürdü katletti” sözlerini de hatırlatan “Kart-Kurt, 30 bin ölü insanın sesi” ifadesi de dikkat çekiyor. Transeksüel, Rum, Komünist, Ortodoks, Kürt, Türk gibi ifadelerin yanına sevmek anlamına gelen kalp ve “TC” ibaresi konulan yapıştırı, bienale katılan herkese bolca dağıtıldı. Bienalde ayrıca Ermeni yalanlarını “Ararat” filmine yansıtan Atom Egoyan’ın yine Ermeni yalanlarını işlediği bir filmi de yer aldı. Filmde, Türk askerlerinin Ermeni kadınlara gerçekleştirdiği sözde tecavüzler işleniyor.

Ermeni yalanları üniversitelilere izletildi

Bienalin bu bölümleri için ilginç organizasyonlar da yapıldı. Birçok üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri İstanbul’a götürülerek, bienaldeki bu etkinlikler (!) izletildi.

Sponsor Koç, açılış Bakan’dan
Sponsorluğunu Koç Holding’in yaptığı, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın açılışına katıldığı İstanbul Bienali’nin tanıtım kitapçığında küratör Hou Hanru’nun kaleminden Atatürk’e hakaret içeren ifadelere yer verilmişti. Skandalı ortaya çıkaran Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile duyarlı sanatçılar rezalete tepki göstermişti. Başkanlığını Şakir Eczacıbaşı’nın yaptığı,  Eczacıbaşı İstanbul Kültür ve Sanat Vakfınca (İKSV), Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen “10. Uluslararası İstanbul Bienali”, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı törenle 8 Eylül’de açılmıştı.  Açılış töreninde konuşan Bakan Günay, İstanbul Bienali’nin sadece Türkiye’nin değil, tüm Avrupa’nın sanat etkinlikleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu söylemişti.

* 27 Eylül tarihli Yeniçağ’da utanmaz Çinli’nin terbiyesizliği yer almıştı.

 

* Bir saçmalık da Pamuk’un  sözlerini  hatırlatan “Kart-Kurt, 30 bin ölü insanın sesi” ifadesi  olan çıkartmada görüldü.

 

 

* Abuk-sabuk yapıştırmalar sanat eseri sayıldı. “TC”  ibaresi alet edildi.