Rektörler Erdoğan'a tepkili

Rektörler Erdoğan'a tepkili

Rektörler Erdoğan'a tepkili

Sivil anayasa tartışmalarında tansiyon yükseliyor. ''Üniversitelerde türbanın serbest bırakılması hukuka aykırı'' diyen rektörlere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Herkes kendi işine baksın'' yanıtı vermesi tepki çekti. Rektörler, ''Halkı aydınlatmak bizim asli görevimiz'' dedi. CHP ise Erdoğan'ı eleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın sivil anayasa taslağı ile ilgili 'Çalışmalar durdurulsun. Üniversitelerde türban serbestisi hukuki olmaz' diyen rektörlere verdiği yanıt başkentte yankı buldu.
 
Ana muhalefet partisi CHP, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi, Erdoğan'ın 'Tüm görüşlere açığız' söylemi ile takiye yaptığını savundu.
 
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 'Herkesin görüşünü alacağız diyorsunuz, görüşünü bildiren hocalara da

'Siz kendi işinize bakın'

diyorsunuz. Bilin ki kafasında şablonlar var ve o şablonlara uygun anayasa metni hazırlayacaktır' dedi.
 
CNN TÜRK'e konuşan rektörler de tepki gösterdi. Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras, 'Hem 'Görüşlere açığız' diyor hem 'Kendi işinize bakın' diyor, bu bir çelişki' dedi.
 
19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay ise, 'Herkesin görüşlerinin istendiği bir ortamda 'Rektörler hariç' demesini doğru bulmuyorum. Başbakan akademik camiaya karşı daha özenli olmalı' değerlendirmesini yaptı.
 
Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran da 'Rektörler zaten kendi işine bakıyor. Halkı aydınlatmak bizim asli işimizdir' sözleri ile tepkisini dile getirdi.
 
Yurtkuran, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması durumunda kaos yaşanacağını vurguladı, 'Biz bunları daha önce yaşadık aynı oyunlar yeniden gündemde' dedi.
 
Rektörler, Ankara'dan 5 Ekim'de yeniden toplanmak üzere ayrıldı.
 
Rahşan Ecevit de tartışmaya katıldı
 
Tartışmaya eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de yazılı açıklama ile katıldı. Ecevit, şeriat düzeninin yeni bir anayasa ile yasallaştırılmaya çalışıldığını iddia etti.
 
Rahşan Ecevit, 'Laik Türkiye Cumhuriyeti yara almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yarısı bir an önce ağırlığını koymalıdır' dedi.
 
Anayasa değişikliğinin toplumsal gerilime neden olduğunu savunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise, tıpkı rektörler gibi çalışmalara ara verilmesini istedi.
 
Yazılı açıklama yapan TİSK, 'Yeni bir anayasa yapılması için zamanlama doğru değil, yöntem hatası var' dedi. TİSK, anayasanın toplumsal uzlaşma belgesi niteliğine uygun tarzda yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Erdoğan'ın rektörlere tepkisi
 
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'ndan çıkan kararın belli olmasının ardından olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi sivil anayasa taslağını

görüştü

.
 
Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Prof. Dr. Teziç, ''Girişime bir an önce ara verilerek 21 Ekim'deki halkoylaması beklenmeli'' dedi.
 
Prof. Teziç, türban yasağına ilişkin olarak da, ''Kılık-kıyafet yönetmeliğinde değişiklik hukuken mümkün değil'' görüşünü savundu.
 
Rektörler Komitesi'nden gelen açıklamayı değerlendiren Başbakan Erdoğan, anayasa taslağını henüz tartışmaya açmadıklarını, buna rağmen yapılan tartışmaların ''doğmayanı boğmaya yeltendiğini ve mahsurlu olduğu''nu

söyledi

.
 
Başbakan kaygılarını dile getiren rektörlere de ''Herkes kendi işine baksın'' diye çıkıştı, türban konusunda ise, ''Bu AKP'nin simgesi değil'' dedi.