Ramazan ayının favori besini. Meğerse tam bir antioksidan kaynağıymış

Ramazan ayının favori besini. Meğerse tam bir antioksidan kaynağıymış

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurma satışları da arttı. Orucunu açan birçok vatandaşın ilk tercihleri arasında yer alan hurmanın birçok faydası olduğu biliniyor. Peki, sofraların sultanı hurmanın faydaları neler? Cevabı haberimizde…

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan hurmaya da talep arttı.

Beslenme uzmanları, vücudun kan şekerini seviyeli şekilde yükselttiği için hurma ile iftar açmanın yararlı olduğunu ifade etti. Hurma fiyatları 14 TL ve 80 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Peki, uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen hurmanın ne gibi faydaları var? Hurmanın faydalarını sizin için derledik. İşte Ramazan ayının favori besini hurmanın birbirinden önemli faydaları…

Potansiyel sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı hemen hemen ideal bir gıda haline getiriyor.

İÇERİSİNDE FAYDALI MİNERALLER BARINDIRIYOR 

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.

Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10''dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir.

HAFIZAYI KORUYOR

Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal''e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten''in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.

KANSERE KARŞI KALKAN OLUYOR

Hurmalarda yüksek oranda lif bulunur. (Yüzde 6,5-18). Büyük oranda hurmayla beslenen bedevi Araplarda kanser ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğu ortaya çıktı. Araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü gösterdi.

Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır.

TAM BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya kondu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor.

İlgili Haberler