Puan değişikliğine dikkat

Puan değişikliğine dikkat

Puan değişikliğine dikkat

Uzmanlar, üniversite adaylarının, tercih formunu doldururken mutlaka puan türü değişikliklerini de
göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti

Haber: Fatih ERBOZ
Bu yıl üniversitelerin talebi üzerine YÖK bazı programlarda puan türü değişikliğine gitti. Bu nedenle uzmanlar, adayların tercihleri yaparken bu puan değişikliklerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi. Aslında birçok üniversite sözel puandan eşit ağırlığa hatta sayısala geçmek istiyor. Tamamen sosyal bilimler lisesi mezunlarının aleyhine olan bu taleplerin birçoğu YÖK Genel Kurulu’ndan geri dönüyor. Hatta bazı üniversiteler Türk Dili ve Edebiyatı programının bile eşit ağırlıklı olması gerektiğini savunuyor. Daha önce EA-2 puanı ile öğrenci alan İşletme Bilgi Yönetimi’nin puan türü EA-1’e dönüştü. Reklamcılık programının EA-2 olan puan türü SÖZ-2, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programının EA-1 olan puan türü EA-2, Arkeoloji programının SÖZ-2 olan puan türü ise EA-2 olarak değiştirildi.

İmam hatip liselerine ek puan
Bu arada, Anadolu imam hatip lisesi, imam hatip lisesi, imam hatip lisesi (YDA), çok programlı lisenin imam hatip lisesi programı/Anadolu imam hatip lisesi programı, Açıköğretim Lisesi’nin imam hatip lisesi programı ve imam hatip okulu mezunları, “Din Eğitimi ve Uygulamaları” programını tercih ettikleri takdirde alan tercihi yaptıkları kabul edilecek ve ek katsayıdan da yararlanacak. Yani ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.8 katsayısı ve 0.24 ek katsayı ile hesaplanarak, Y-ÖSS puanları oluşturulacak. 

Yarımağan: Sözelcilere haksızlık yapılıyor
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversitelerin sözelden eşit ağırlıklıya, eşit ağırlıklıdan sayısala geçme isteklerine tepki göstererek şunları söyledi: “Zaten puan türleri arasında bir tutarsızlık varken, bir de değişiklik isteniyor. Üniversiteler ’En iyiler fen bilimlerine gidiyor’diyerek, sayısal, bu olmasa Türkçe Matematikçiler de iyidir diyerek, Eşit Ağırlıklı (EA) öğrenci istiyorlar. Üniversitelerde soysal bilimler öğrencilerinden bir kaçış var. Sosyal bilimler öğrencilerinin puan türü Sözel. Sözel ile öğrenci almayı bazı programlar istemiyor. Bu öğrencilere haksızlık ediliyor. Birbirine çok yakın programlara bakıyorsunuz biri EA biri SÖZ. Puan türünü değiştirmek yerine daha akılcı daha doğru çözümleri üretmek lazım.”