2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilen ve son iki yılda 900 milyon TL zarar ettiği belirlenen PTT’deki usulsüzlükler, Sayıştay’ın denetimlerine takıldı. PTT’nin 2018 yılı içerisinde gerçekleştirdiği beş yapım işi ihalesinden ikisinin pazarlık usulü ile yapıldığı tespit edildi. Sayıştay denetçileri, sözleşme tutarı 5 milyon TL üzerindeki ihalelerinin birinin de belli istekliler arasında gerçekleştirildiğini belirledi.
Sayıştay’ın, “PTT 2018 Yılı Denetim Raporu”, kamu ihaleleri ile belirli kişi ve şirketlere ayrıcalık sağlandığını bir kez daha gözler önüne serdi. PTT’nin, yapım işi ihalelerinde pazarlık yöntemini tercih ettiğini tespit eden denetçiler, bu yolla rekabetin engellendiğini belirtti.
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, PTT’nin mali hesaplarında yapılan incelemeye göre, İstanbul 3’üncü Havalimanı Kargo Binası yapım işi için pazarlık yöntemine başvuruldu. 29 Haziran 2018’de gerçekleştirilen ihalenin sözleşme bedelinin 57 milyon 590 bin TL olduğu saptandı.
17 Temmuz 2018’de düzenlenen, “Ahlatlıbel Eğitim Araştırma ve Stratejik Planlama Binası Sosyal Tesisler Çevre, Düzenleme, İlave Müştemilat ve Güvenlik İşi” ihalesi de pazarlık yöntemi kullanılarak belli bir şirkete teslim edildi. İşin toplam maliyetinin ise 34 milyon 450 bin TL olduğu bildirildi.
PTT’nin, “İstanbul KİM ve Lojistik Üs Binası” ihalesi de kayırmacılığa yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen davet usulü ile düzenlendi. İhale kapsamında imzalanan sözleşme bedelinin 143 milyon 700 bin TL olduğu öğrenildi.
SAYIŞTAY’DAN SAYDAMLIK VURGUSU
PTT’nin milyonluk ihalelerde, pazarlık ve davet usullerini tercih etmesini eleştiren Sayıştay denetçileri, idareye şu öneride bulundu: “Yapım işi ihalelerinde, farklı bir ihale usulü kullanmak için yeterli şartların doğmadığı durumlarda, saydamlığın, rekabetin ve eşit muamelenin sağlanması için açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usullerini kapsayan temel ihale usullerinin kullanılması önerilir.”