Psikolojik harekat

Psikolojik harekat

Psikolojik harekat

TSK, Lice’de bir patlama sonucu ölen 12 yaşındaki Ceylan Önkol’a havan topu isabet ettiği iddialarını yalanladı. Tuğgeneral Metin Gürak, “TSK’ya olan güveni sarsmak istiyorlar” dedi.


‘TSK’ya karşı asimetrik psikolojik harekat var’
Genelkurmay Başkanlığı, Lice’de bir patlama sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol’a, havan topu isabet ettiği iddialarını sert bir dille yalanladı

Haber: Fatih ERBOZ
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Lice’de Ceylan Önkol’un ölümünün, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) karşı bir propaganda malzemesi gibi kullanılmaya çalışıldığını söyledi. Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısındaz gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 28 Eylül 2009 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik Köyü bölgesinde çok üzücü bir olay meydana geldiğini anımsatan Gürak, bu olayda 12 yaşındaki Ceylan Önkol isimli vatandaşın, meydana gelen bir patlama sonucu hayatını kaybettiğini ve bu konuya ilişkin bazı maksatlı yayınlar yapıldığını hatırlattı.

PKK malzeme yaptı
Patlamanın neyin sonucu olduğunun Cumhuriyet savcılığınca yapılan inceleme sonucunda belli olacağını kaydeden Tuğgeneral Gürak, “Bu nedenle, bu çalışmanın sonucu beklenmelidir” dedi. Bölücü terör örgütünün TSK aleyhine olduğunu düşündüğü her olayı istismar etmek istediğini ifade eden Gürak, “Bunu yapanlar da genelde rivayet, dedikodu, iftira içerikli yöntemleriyle toplumun devlete karşı güvenini sarsmaya yönelmektedir. Halen bu olay da TSK’ya karşı bir propaganda malzemesi gibi kullanılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.TSK’nın, kendisini ilgilendiren her olayı titizlikle araştırdığını vurgulayan Gürak, TSK’nın, halkın güven duyduğu bir kurum olmasında en önemli unsurun, kurumun, hukuka inanması, tutarlı, ciddi ve her olaydan sonra bir öz eleştiri yapması olduğunu vurguladı. Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

Organize saldırı
 “Ancak son yıllarda TSK’nın bu özelliğinin yıpratılmasına yönelik asimetrik kapsamlı ve organize bir psikolojik harekat sürdürülmektedir.TSK’ya karşı yürütülmekte olan bu savaşın maksadı, kamuoyunu etki altına alarak Silahlı Kuvvetler aleyhine bir tutum ve yanlış bir ’algı’oluşturmaktır. Uygulanmakta olan savaşın boyutlarının tahmin edilenden çok daha karmaşık ve büyük olduğunu düşünüyoruz. TSK’ya karşı yürütülmekte olan asimetrik psikolojik harekattan en fazla istifade edenlerin başında bölücü terör örgütünün geleceği unutulmamalıdır. Bu nedenle bilerek veya bilmeyerek yapılan bazı haber ve yorumların terör örgütü lehine durumlar yarattığı göz önünde bulundurulmalıdır.”

Karargahtaki toplantıya Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Gürel Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak katıldı.

O bölge havan menzili dışında
Toplantıda geçen haftada Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açıklama yapıldığını belirten Tuğgeneral Metin Gürak Cumhuriyet Savcısı tarafından gerekli soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti. Olayla ilgili yapılan ilk incelemelerde, olay sırasında, bölgede, havan atışının yapılmadığının tespit edildiğinin bildirildiğini hatırlatan Gürak, kaydetti: “Yapılan incelemede, bölgede yer alan ve olay mahalline 9 kilometre mesafedeki Abalı Jandarma Karakolu ile 8 kilometre mesafedeki Tapantepe Üs Bölgesinden, silahların kontrolü ve kayıtlarına bakıldığında, olay günü herhangi bir havan atışı yapılmadığı tespit edilmiştir. Esasen, askeri birliklerin konuşlandıkları yerler dikkate alındığında mevcut havanların menzillerinin yeterli olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, patlamanın olduğu yerde meydana gelen mermi çukurunda yapılan teknik analiz raporuna göre olayın herhangi bir atış sonrası meydana gelen patlamaların oluşturduğu çukurdan farklı olduğu tespit edilmiştir.”Gürak, olayla ilgili delillerin karartıldığı iddialarını da yalanladı.

Yine çocukları kullandılar
Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine çıkan haberlerin doğruluğuna, yanlışlığına bakmadan poropoganda malzemesi yapan bölücüler, Ceylan Önkol’un ölümünün ardından da benzer icraatlara imza atmıştı.  Örneğin Van’da DTP’lilerin topladığı bir grup çocuk, 12 yaşındaki Ceylan Önkol için yürüyüş yapmıştı.