Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, 15-20 Ocak 2009 arasında Türkiye’de deprem olacağını tahmin ettiğini, ancak bunların büyüklüğünün 4,5’i geçmesini mümkün görmediğini söyledi.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, dünyaya yakın olduğu için Ay’ın yanı sıra Merkür, Venüs, Mars, Satürn ve Jüpiter gezegenlerinin hareketlerinin, depremle ilgisinin bulunduğunu söyledi. Gök cisimlerinin hareketlerinin Yerküre’deki depremsellikle ilişkilerini, 2004 yılında araştırmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Yıldırım, her ay takviminin başlangıcında öncelikle Güneş ve Ay, daha sonra Jüpiter, Venüs ve Ay, zaman zaman Mars ve Ay, Satürn ve Ay’ın bir araya gelip dünya üzerinde büyük çekimler uyguladığına işaret ederek, bunların da depremi tetikleyici görev üstlendiğini kaydetti. Bu gezegenlerden herhangi birinin 3-4 büyüklüğünde deprem yapabileceğini, hatta Venüs, Ay ve Jüpiter’in tek başına 4-4,5 büyüklüğünde bir depremi gerçekleştirebileceğini bildirdi.
25 Aralık’tan
itibaren tehlike var
Dünya üzerinde bu yıl Aralık ayının ilk günlerinde olacağını düşündüğü depremlerin hepsinin gerçekleştiğini öne süren Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, “Solomon ile Vanuatu adaları, Yeni Gine, Peru, Bolivya, Şili, Japonya, Hindistan’da olan depremlerin büyüklükleri 5’in üzerinde tahmin ettiğim günlerde gerçekleşti” dedi. 25 Aralık’tan başlayan günlerde dünyada tehlike olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, şöyle devam etti:
5 Ocak’ta Türkiye’ye
doğru gelecek
“Bolivya, Peru, Şili, Japonya, Filipin, Endonezya ve Yeni Gine adaları grubunda depremler olacak. 5 Ocak tarihi itibariyle Ay ile birlikte yıldız çekimlerinin kuzeye doğru kaymasıyla bu etki ülkemize doğru gelecek. Ancak Türkiye’yi fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Çin, Pakistan, Hindistan, İran ve Orta Amerika ülkelerini, kısmen de ABD ve Kanada’nın batı sahillerini etkileyeceğini düşünüyorum. ” Prof. Dr. Yıldırım, 15-20 Ocak 2009 arasında Türkiye’de deprem olacağını tahmin ettiğini, ancak bunların büyüklüğünün 4,5’i geçmesini mümkün görmediğini anlattı.
Büyük deprem 2060’da olabilir
Prof. Dr. Yıldırım, 2009 yılında Marmara’da deprem riski bulunmadığını bildirerek, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıl için Marmara’da risk varsa, Ağustosta olabilir. İstanbullular huzur içinde oturabilir. Daha önce verdiğim bir beyanatta (Etna püskürdü, İstanbul deprem riskinden uzak) dedim. Bunu 2008 yılı için söylemiştim, haklı çıktım. Şu anda hiçbir ciddi hareket yok, önümüzdeki 3 ay içerisinde de olmayabilir. Çünkü çekim bu birkaç ayda bizden uzak. Yapılan hesaplara göre gök cisimlerinin Türkiye üzerindeki ilk büyük çekimi, 2060 yılında olacakmış. Buna göre böyle bir büyük depremin 2060 yılı içerisinde yaşanabileceğini söylemek mümkün. Nerede olabileceğini söylemek de mümkün. Adana, Mersin ve Kahramanmaraş arasındaki bölgede ve tabii ki Bingöl, Hakkari tarafında olabilir.”
Bingöl, Van, Hakkari riskli
Yıldırım, Türkiye’nin deprem açısından en riskli bölgesinin Bingöl, Van, Hakkari üçgeni olduğunu
ileri sürdü.