Korona aşısının mucidi Prof. Uğur Şahin yeni projesini açıkladı

Korona aşısının mucidi Prof. Uğur Şahin yeni projesini açıkladı

Korona virüs salgınına karşı etkili bir aşı geliştiren BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Uğur Şahin yeni plan ve projelerini Financial Times'a anlattı.

Dünya genelinde 3.7 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan korona virüs salgınına karşı bir yıl gibi bir süre içerisinde Pfizer ile birlikte aşı geliştiren BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Uğur Şahin açıklamalarda bulundu.

İngiltere’nin önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times’a açıklama yapan Uğur Şahin, mRNA aşı üretim tesislerini Afrika’ya genişleteceğini söyledi. Alman şirketin başındaki isim olan Şahin, Afrika’nın aşı üretim kapasitesini artırmak için böyle bir hamle yapacağını söylerken, Financial Times, Afrika’nın aşıların yüzde 99’unu ithal ettiğini de hatırlattı.

TÜBERKÜLOZ AŞISI DA GELİYOR

Cornwall’daki G7 Zirvesi öncesinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’le de görüşen Şahin, Financial Times’a ,”Teknoloji tarafından bakarsak Afrika’da aşı üretmememiz için bir sebep yok. İşte bu yüzden bu projeyi gerçek kılmalıyız” dedi.

Gelişmiş ülkeler ve biyoteknoloji şirketleri son dönemde Afrika kıtasının da Covid-19 aşısına erişmesi için çalışma hazırlığı içerisinde. Şu ana kadar Afrika kıtasında 39 milyon aşı yapıldı. Bu da dünya genelinde aşılama sürecinin yüzde 2’sinin biraz üstünde.

Uğur Şahin, mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilecek tüberküloz aşısının Afrika’da üretilecek ilk aşı olabileceğini söyledi. Şahin, “BioNTech bir yıl içinde tüberküloz için klinik denemelere başlamayı amaçlıyor. HIV ise çok zorlu bir canavar. Dolayısıyla ona karşı bir aşı geliştirmek en son sırada yer alıyor” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler