Erman Çimen / Yeniçağ Özel Haber
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik temasların başladığını ve görüşmelerin ön koşulsuz gerçekleştiğini söyledi. Bu açıklamadan sonra uzun zamandır gergin olan Türkiye ve Mısır ilişkilerinin nasıl düzelmeye başladığı merak ediliyordu.
Konuyla ilgili olarak Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan Prof. Şener Üşümezsoy, ilişkilerin düzelmesinin perde arkasında Mısır’ın Akdeniz’deki Yunanistan ve Rum egemenliğine karşı Türkiye’den destek almak istemesi olduğunu belirterek; “Mısır-Libya yolunun açılması için Türkiye ile işbirliği yapmasıyla, Mısır, Libya ve Türkiye arasındaki gerginlik bitip ittifaka dönüşürse kurulacak olan boru hattını Katar’dan Mısır’a Mısır’dan Avrupa’ya taşıyacak hat yolu açılır. Ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz boru hattı tezi Akdeniz sularına gömülür…” ifadelerinde bulundu.
Prof. Şener Üşümezsoy şunları söyledi:
“DOĞU AKDENİZ BORU HATTI İMKANSIZ"
Doğu Akdeniz boru hattı, Yunanistan’ın Avrupa ile olan ilişkisi nedeniyle gerek Mısır deltasında oluşan gazın Avrupa’ya aktarılması konusunda ekonomiye uymayan bir stratejiyi yaratıyor. Yani Kıbrıs gazını Girit’ten ya da Rodos’tan Yunanistan üzerinden Avrupa’ya götürme tezi.
Yeniçağ’da daha önce yazdığımız gibi bu boru hattının imkânsız olacağını vurgulamıştık. Olanaksız bir tez üzerine giderek Mısır gazını kontrol etmeye çalışıyorlar.
Bunun dışında Katar, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Avrupa ittifakı, Körfez gazının Mısır gazı ile birlikte Kuzey Afrika yolundan İtalya’ya gönderilmesi esas proje oldu. Bu da Amerika’nın Avrupa’da Rus gazının kapatması projesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu da Yunanistan’ı bypass etme projesidir.
“NİL DELTASI''NIN KUZEYİNDE GAZ YOK”
Son Mısır’ın 18. Parsel olarak Nil deltasındaki en kuzeyindeki alanın araştırılmaya aktarılması aslında Türkiye’nin kara sularına saygı gösterdiği şeklinde algılanıyor. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi Nil deltasının kuzeyinde gaz söz konusu değil.
Yunanistan ile Mısır’ın yaptığı münhasır anlaşmaya göre bütün Doğu Akdeniz, Yunanistan’la olduğu gibi Rum kesimi ile de bütün Leman kıyısına Yunanistan kontrolüne vererek Mısır’ın hatta İsrail’in Avrupa’yı arkasına almış Yunanistan’ın baskısı altında kaldığını gösteriyor.
Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma, haritada da görüldüğü gibi Yunanistan- Mısır münhasır haritası esas olarak bir çarpı şeklinde Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasındaki çatışma alanının gaz eksenli olduğunda Ege’de değil, Akdeniz’de… Mısır ile Libya çaprazında yer almaktadır.
"GAZ MISIR DELTASINDA"
Yeniçağ’da defalarca Doğu Akdeniz boru hattının olanaksızlığını, deprem faylarının üzerinden geçtiğini, Kıbrıs’ın kıyısında önemli bir gaz olmadığını, gazın Mısır deltasında olduğunu söylemiştik. Diğer tarafta ise Katar gazının, Mısır ile birleştirerek, Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya gitme projesi önümüzdeki projedir. İtalya’dan Libya’ya Mısır’dan Katar’a doğru giden büyük bir boru gaz tüneli, Avrupa’nın en çok gaz üreten ülkeleri ile dünyanın en çok üreten ilkelerini birbirine bağlaması, Yunanistan’ı dışlamaktadır.
Türkiye’den İsrail’e ya da İsrail’den Türkiye’ye gaz hattını taşımak hayatı bir risk taşıyor. Bu da Suriye’deki Rus varlığı tehdididir. Rusya, Mısır veya İsrail gazının Avrupa’ya gitmesini istemiyor çünkü kendi Avrupa’ya gaz satıyor.
Bu nedenle son günlerde konuşulan Mısır- Türkiye yakınlaşmasının arkasındaki gerçek, Mısır’ın Yunanistan ve Rusya’nın sınırlarından çıkma çabasıdır. Söylendiği gibi Türkiye, Mısır, Suriye, Rusya ittifak değil, Mısır’ın Katar ile İran’la yaptığı ittifak ile Türkiye tezine karşı çıkmaktır. Türkiye ile stratejik bir yakınlaşmaya gitmeyi hedefliyorlar.
Son haritada kırmızı ile belirtilen Yunanistan’a ait kırmızı vatan kavramı ancak kan dökülerek gerçekleştirilecek bir kavram gibi görünüyor. Hem Libya’yı hem Yunanistan’ı hem Mısır’ı hem de Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni egemenlik altına alan bir haritadır. Bu harita, Türkiye’nin Libya ile yaptığını alanı dışlamaktadır. Mısır’ın ve İsrail’in bor hattını geçireceği kesim, bütünü ile Yunanistan kesiminde kalmaktadır. Bu nedenle Mısır, Türkiye ile iş birliği yapma eğilimindedir. Çünkü Katar’dan gelecek hazın Avrupa’ya aktarılması için Yunanistan’ın bu bölgedeki egemenliğinin bir balon gibi patlatılması gerekiyor.
"MISIR YUNANİSTAN''DAN KURTULMAK İÇİN TÜRKİYE''YE YANAŞIYOR"
Yukarıdaki harita Avrupa’ya Rusya’dan girecek boru hattı projeleri mavi çizgiyle ama bunun karşılığında dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip Katar, İran ve Mısır hattının çok daha yalın bir şekilde Basra körfezinden Mısır’a Mısır’dan Avrupa’ya gidecek bir hattır. Bu hat konusunda Arap toplulukların işbirliği bu anlamda Yunanistan’ın Avrupa ve Rusya’nın baskısından kurtulmasına mümkün olabilmektedir. O yüzden Mısır Yunanistan’dan kurtulmak için Türkiye’ye Rusya’dan kurtulmak için ise Amerika’ya yanaşmaktadırlar.
Sonuç olarak Mısır’ın Türkiye’ye yakınlaşmasının birinci nedeni Akdeniz’deki Yunanistan ve Rum egemenliğine karşı Türkiye’den destek almaktır. İkinci nedeni ise Mısır Türkiye işbirliği Libya’daki boru hattının Libya’dan geçişini sağlayacak ortamı elde etmektir. Yani Mısır ve Türkiye Libya’da savaşmak yerine işbirliği yaparak buradaki Rusya egemenliğini kırmak ve bölgede Katar’dan Mısır’a gelen Mısır’dan da İtalya’ya gidecek boru hattını Libya’dan açıklıkla geçirmek içindir.Ve böylece Yunanistan’ın Doğu Akdeniz boru hattı tezi Akdeniz sularına gömülür…"