Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüs salgını için alınan son önlemlerin yetersiz olduğunun altını çizdi. Habertürk canlı yayınında konuyla ilgili açıklamalar yapan Ceyhan, salgında kontrolün kaybedildiğini belirterek, tam karantinanın bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Aslında alınan bu önlemler salgını kontrol etmekte yetersiz. Burada toplu bulaşlar esas sayıyı arttıran faktör. Ama alınan önlemler bireysel bulaşmayı önlemeye yönelik. İnsanların, belli yaş grupların, eve kapatılması, dışarı çıkarılmaması şeklinde. Ancak toplu taşıma araçlarında, çeşitli törenlerde toplu olarak bulunmak bulaşları arttırıyor bunların önüne geçilmeli. Virüs kendi başına yayılmıyor. Bulaşların yarısından çoğu toplanmalardan kaynaklanıyor, öncelikle bunun önüne geçilmeli. Kademeli mesai uygulanmalı. Çok yavaş azalmalar gözlemlenebilir ama yeniden artış olacaktır. Eğer kısa sürede etkili bir azalma istiyorsak kapanma da olabilir çünkü orada bütün önlemler bir arada oluyor. Ama en azından mesailerin kademelendirilmesi, toplanmaların önlenmesi, iş seyahatlerinin dışında şehirler arası seyahatlerin önlenmesinin acilen hayata geçirilmesi lazım.”
“İPİN UCU KAÇTI”
İpin ucu çoktan kaçtı. İpin ucu biz ne zaman 5 binlere binlere indiğimiz 11 Mayıs’ta artık binin altına inemediğimizde ipin ucu kaçmıştı. Orada bilimsel anlamda zaten, eğer böyle bir yerde takılma görüyorsanız tedbirleri yeniden devreye koyun diyor salgın bilimi. Halbuki biz o takılmayı uzun süre aylarca yaşadık. Hep binli rakamlarda giderken bakın biz bu rakamı kontrol altına alamıyorz, en ufak bir faktör yine yukarı çıkacak dedik. Bütün tedbirler kaldırılıp toplanmalar artınca, kontrol tamamen elden çıktı.
“SALGIN KONTROL ALTINDA DEĞİL”
Zaten bilimsel anlamda da salgın kontrol altında değil diyebiliyoruz. İyileşen hasta sayısının günlük hasta sayısından fazla olması gerekir salgın bilimine göre. Böyle olduğu zaman her gün salgın merkezlerine gelen vaka sayısı azalır. Biz bu aktif vaka sayısını 10 binlere indirmişken şu anda 60 bin. Hastanelere yük artmış, bu da bize kontrol dışında bir salgın döneminde olduğumuzu gösteriyor.
Meme kanserinde erken teşhisin önemi nedir?
Bebeklerde İshal hastalığının nedenleri nelerdir?
Dolar 8 TL oldu konuttan otomobile şimdi ne olacak?
Ali Babacan'dan gündemi değiştirecek açıklamalar
2021 yılında Türk Lirası'nı neler bekliyor?