Türkiye’de korona virüs hasta sayılarının ciddi oranda artmasının ardından başta hafta sonları ve saat 21.00’dan sonra sokağa çıkma kısıtlaması olmak üzere kafe ve restoranlar kapatılmıştı. Yasakların ardından hasta sayılarının düşmesi ile birlikte yasakların ne zaman kalkacağı da merak konusu olmuştu. Ancak mutasyonlu virüs ve hasta sayısındaki yeni artış, uzmanları endişelendirdi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, korona virüs salgınının Türkiye’deki seyri ile ilgili önümüzdeki haftaları işaret ederek tüm vatandaşların bilmesi gereken önemli uyarılarda bulundu.
“HENÜZ YANSIMALARINI GÖRMEDİK”
Türkiye’nin şu anda mutant virüs ile ilgili yaşadığı sürecin kritik olduğunu belirten Ertuğrul, şunları söyledi:
"Şu anda aslında bir eşikteyiz o eşiği geçip geçmeme aşamasındayız. Sayılarımız 6-8 bin bandında çakılmış durumda. Bu ne düşüyor ne de artıyor. Sayının artmamasının nedeni kısıtlamaların kısmi de olsa devam ediyor olması, düşmemesinin nedeni ise belki bu mutasyonlu virüs olabilir. Bu birincisi ama daha henüz onun yansımalarını görmedik. Bir de ara tatili ile beraber ülke içerisindeki insan hareketliliğinin artmış olması bir miktar sayıların düşmemesini etkiledi.
“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA ENGELLEYEMEZSEK ARTIŞ OLACAK”
Hafta sonu insanların rahatlıkla dışarıya çıkması gibi. İnsan hareketliliği devam ettikçe sayı istenilen oranda düşmez. Fakat önümüzdeki haftalarda bu mutant virüsünün yayılımını özellikle engelleyemezsek ne yazık ki bu geometrik bir artışla yukarıya doğru çıkacaktır ve olgu sayısı artacaktır. Sonrasında da üçüncü bir dalga başlayabilir. Ama henüz bunu söyleyebilmek için erken bir eşikteyiz diyebiliriz"
FLAŞ AŞI UYARISINI DA YAPTI
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın engellenmesi için iki yöntem olduğunu belirterek, "Bir tanesi kısıtlamalar; insan hareketliliğini önleyerek virüsün toplum içerisinde dolaşımını azaltabilmek. Ama diğer ikinci önlem de aşı. Ne kadar çok insanı bağışık hale getirebilirsek o kadar hastalığı engellemeye başlayacağız. Biz, ne yazık ki şu sıralarda aşı konusunda biraz geride kalmaya başladık. Aşı oranlarımız, çok düştü. Bunu hızlandırmanın yolunu bulmak zorundayız. İnsanlara belki kampanyalar yaparak, belki onları uyararak onların tekrar aşı olmasını sağlayacak duruma getirmeliyiz" diye konuştu.