Emre YILMAZ-ANKARA/YENİÇAĞ
Kayıt dışı ekonomide asgari ücretin son derece altında, patronun "Yeter" dediği düzeyde çalışanların sayısının artmasının müthiş bir kayıt dışı ekonomi yaratığını söyleyen Prof. Dr. Aziz Konukman, bunun en büyük nedeninin Türkiye''ye son yıllarda gelen göç dalgası olduğunu kaydetti.
PATRONUN İNSAFINA BIRAKILMIŞ ÜCRET
"Yeter ücret"e çalışan vatandaşların yedeği bol olduğu için hemen işten çıkartılıp yerine başkasının bulunduğunu belirten Konukman, şöyle dedi:
"Türkiye''de bu sınıfta çalışan vatandaşlarımız olmasının dışında göçmenler de asgari ücretin altındaki bu miktarlara çalışıyor. Bu durum müthiş bir kayıt dışı ekonomi yaratıyor. ''Yeter ücret'' patronun insafına bırakılmış ücrete denir. Kayıt dışı ekonomide asgari ücretin son derece altında patronun yeter dediği düzeyde çalışanlar maaş alıyor. Bu da Türkiye''nin bir başka gerçeği."
İKTİDAR KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇEYLE ALMAYA BAŞLADI
2022 yılında 4 bin 253 lira olarak belirlenen asgari ücretin açıklandığı ilk günden itibaren enflasyon karşısında erimeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Aziz Konukman, şöyle devam etti:
"İktidar, 2022 yılında verilecek olan asgari ücreti açıkladığında herkes bir nebze de olsa nefes alabileceğini düşünmüştü. Ancak iktidar yılın ilerleyen günlerinde vatandaşa kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya başladı. Türkiye''de satın alma gücü meselesi gündeme gelmeden enflasyon oranına bakarak ekonomistler analizlerini yapıyor. Örneğin fiyatlar yüzde 100 artıyor olsa çalışanın maaş zam oranları bunun altında kalırsa çalışan reel olarak kaybeder. Nitekim asgari ücretler de enflasyon rakamları karşısında eridi. Eğer enflasyon yüzde 1 olsaydı o zaman nominal ücretler belki de yüzde 1''in altında olacaktı. Çalışan yine kaybediyor olacaktı. Pahalılığı enflasyonun yüksekliği düşüklüğü değil nominal maaş artışlarının onun gerisinde kalıp kalmamasıdır. Bu açıdan bakıldığında emekçi kesimlerin ve geniş halk yığınlarının satın alma gücünün erimesi ile sürekli muhattap olmuş oluyoruz. Müjde diyerek enflasyonu yüzde 3 açıklayıp maaş artışlarını vatandaşa yüzde 1 yaparlarsa vatandaşın yüzde 2 oranında kaybı olacaktır. Türkiye''de asgari ücret 4 kişilik aileye göre değil tek kişiye göre hesaplanıyor. Bu çağ dışı bir uygulama. Belirlenen ücret vatandaşın geçinebileceği ücretin altında oluyor."
Prof. Dr. Aziz Konukman, asgari ücretin Türkiye''de ortalama ücrete dönüştüğünü, başta asgari ücretliler olmak üzere geniş halk yığınlarının çok mağdur edildiği bir ülke haline geldiğini kaydetti.