Polis aralarına sızmıştı, haberleri bile yoktu! Timur Soykan hiç bilinmeyen bir olayı ortaya çıkardı

Polis aralarına sızmıştı, haberleri bile yoktu! Timur Soykan hiç bilinmeyen bir olayı ortaya çıkardı

Avrupa polisinin suç dünyasının mesajlaşma sistemine sızdığını açıklayan Birgün yazarı Timur Soykan, yapılan büyük operasyonları açıklarken, olayın Türkiye ayağını da gündeme getirdi.

Birgün gazetesi yazarı Timur Soykan, Avrupa polisinin suç dünyasının mesajlaşma sistemi EncroChat’i deşifre ettiğini açıkladı. 

Dünyanın küçük bir köy dönüşürken en hızlı küreselleşenlerin suç örgütleri olduğunu yazan Soykan, "Artık Türkiye’deki baron, Kolombiya’daki kartel ve Afganistan’daki afyon taciriyle sıkı bağlantılara sahip. Hollanda’daki silah kaçakçısı Avustralya’daki çeteyle, Ekvador’daki kartel İtalya’daki mafyayla ortak işler çeviriyor." ifadelerini kullandı.

Soykan yazısında suç örgütlerinin haberleşme ağına sızan Avrupa polisinin önemli operasyonlar yaptığını ancak Türkiye''de büyük operasyonların neden gerçekleşmediğini sordu.

İşte Timur Soykan''ın o yazısı:

"Suç dünyasının şifreli mesajlaşma sistemi EncroChat’i Avrupa polisi deşifre etti. Binlerce suç örgütü mensubu yakalandı. Türkiye’deki suç örgütlerinin EncroChat kullandığını biliyoruz ama operasyon yok.

Dünya küçük bir köye dönüşürken en hızlı küreselleşen suç örgütleri oldu. Mesela; 2016’da Kanadalı tetikçiler, Türkiye’deki mafya liderinin talimatıyla Dubai’de İran asıllı uyuşturucu kaçakçısını öldürmüştü. Artık Türkiye’deki baron, Kolombiya’daki kartel ve Afganistan’daki afyon taciriyle sıkı bağlantılara sahip. Hollanda’daki silah kaçakçısı Avustralya’daki çeteyle, Ekvador’daki kartel İtalya’daki mafyayla ortak işler çeviriyor.

Yani…

Suç dünyasının en önemli ihtiyacı: Güvenli haberleşme.

Yeraltı dünyasına özel iletişim ağları kuruldu.

2010 yılına gelindiğinde özel Blackberry telefonlar, yeraltı dünyasının sırrına dönüşmüştü. Mikrofon, kamera, GPS ve internet bağlantıları devre dışı bırakılan Blackberry telefonlar özel güvenlik desteğine sahipti. Mesajlaşmalar takip edilemiyordu. Baronlar Savaşı kitabını yazarken incelediğim belgeler bu ‘mafya komünikasyonu’nun izleriyle doluydu. Türkiye ve farklı ülkelerde öldürülen tüm suç örgütü mensuplarının üzerinden silahın yanı sıra özel Blackberry telefon çıkmıştı.

Blackberry telefonları takip edilemez hale getiren Kanadalı ‘Phantom Secure’ şirketinin sunucuları 2016’da Hollanda ve Kanada polisince ele geçirildi ve şirketin CEO’su Vincent Ramos tutuklandı.

ENCROCHAT’İN KANLI HATTI

Suç dünyasının şifreli iletişim için saçtığı büyük paranın peşine ABD ve Avrupa’daki pek çok şirket düşmüştü. Bu yasal şirketler için uyuşturucu, silah ve insan kaçakçılığı, kadın ticareti, cinayetlere alet olmak bir sorun değildi. Yeraltı ile kapitalist sistemin iç içe olduğunu çok iyi gözler önüne seren pazar gelişiyordu.

Şifreleri çözülen rakiplerinin arasından 2016’da EncroChat sıyrıldı ve kısa sürede dünyanın mafyasına yayıldı. Fransa merkezli şirketin herkesin bildiği yalanı şuydu:

“Ünlüler ve zenginlerin takip edilmesi ve dinlenmesini engellemek için bu sistemi geliştirdik.”

EncroChat telefonlarda sahte Android ana ekran görünüyor. Güç ve ses seviyesi düğmelerine basıldığında Hollandalı bir telekomünikasyon şirketi tarafından üretilen SIM kartlar devreye giriyor ve EncroChat’in Fransa’daki sunucularına bağlanılıyor. Mesajların hemen silindiği bir panik butonu da var. EncroChat 6 aylık kullanımı bin 500 euro’ya satıyordu.

İlk kez 2017 yılında Fransa’da bir suç örgütüne yapılan operasyonda zanlıların EncroChat’i kullandığı tespit edildi. 2020 yılında ise EncroChat dünyanın dört bir yanında en az 60 bin kullanıcıya ulaşmıştı.

DÜNYANIN MAFYASINA SIZMA FIRSATI

Suç örgütleri için zaruri hale gelen şifreli haberleşme sistemleri suçla mücadele için büyük fırsattı. Sisteme sızılması halinde örgüt şemalarının, suç faaliyetlerinin, tek tek lider ve on binlerce üyesinin deşifre edilmesi suçla mücadele için bir rüya gibiydi.

Fransa ulusal jandarması ve Hollanda polisi, bunu başardı. İddiaya göre; EncroChat’in veri merkezinde çalışan birkaç kişiyle anlaşan güvenlik güçleri, sunucu kodunu değiştirdi ve sisteme bir arka kapı açtı. On milyonlarca mesaj artık güvenlik güçlerinin ekranına akıyordu. Sanki Avrupa polisi, dünyanın mafyasıyla aynı masada oturuyor gibiydi. Uyuşturucu kaçakçılarının pazarlıkları, ‘malın’ teslim limanları, cinayet planları, gemilerdeki konteynerlerde kurulan işkence tezgâhları, silah kaçakçılarının şiddet dolu pozları ele geçirilmişti.

Ancak bu başarı büyük bir sırdı ve uzun süre gizlendi.

EncroChat dışındaki bazı şifreli haberleşme sistemlerine de sızan Avrupa’daki güvenlik güçlerinin özellikle uyuşturucu operasyonlarındaki yoğunluk dikkat çekiyordu.

DEV OPERASYONLAR

Hollanda, Belçika ve İspanya’daki limanlarda kokain yakalamalarında büyük rekorlara imza atılıyordu. Avrupa’da 2017’de 138 ton, 2018’de ise 181 ton kokain yakalandı. Latin Amerika’daki karteller ile Avrupa’daki ortakları yüz milyonlarca dolarlık zarara uğradıkları darbeler karşısında şaşkındı. Bu nedenle Türkiye’yi yeni bir kokain rotasına dönüştürdüler.

2020’de EncroChat mesajları sayesinde suç örgütlerine büyük operasyonlar düzenlendi.

13 Haziran 2020’de EncroChat, sistemin tamamen ele geçirildiğini fark etti ve tüm kullanıcılarına şu mesajı gönderdi:

“Artık cihazınızın güvenliğini garanti edemiyoruz. Cihazınızı hemen kapatmanız ve imha etmeniz önerilmektedir.”

Operasyonlarda binlerce kişi gözaltına alındı. Fransa, İngiltere, Hollanda başta olmak üzere tüm Avrupa’da tonlarca uyuşturucu, laboratuvarlar, silahlar, milyonlarca euro suç geliri ele geçirildi.

Bu noktada şu soru doğuyor:

EUROPOL (Avrupa Polis Teşkilatı) ile stratejik düzeyde ortak olan Türkiye, EncroChat’ten elde edilen bilgileri talep etti mi? Bu bilgiler Türkiye’ye verildi mi? Bu bilgiler alındıysa neden böylesi kapsamlı bir veriyle operasyon yapılmadı?

TÜRKİYE’DEKİ ENCROCHAT ÖRNEKLERİ

Üstelik Türkiye’de suç örgütlerinin EncroChat kullandığına dair bilgilere sahibiz. Bazı örnekler şöyle:

1- Erzurum Aziziye’de 24 Ocak 2019’da bir TIR’da 1.5 ton eroin ele geçirildi. Mehmet Zeki Fidan’ın başında olduğu çetenin EncroChat kullandığı iddianamede detaylarıyla anlatıldı. Etkin pişmanlıktan yararlanan bir çete üyesi, şifreli sistemi anlatmıştı.

2- İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti’nin hasmı İlhan Ünğan, 7 Nisan 2019’da İstanbul Bağdat Caddesi’nde öldürüldü. İddianameye göre; tetikçi Efkan Öveç ve onu azmettiren Tolga Hakan Ceyhan’ın telefonlarında EncroChat vardı.

3- İranlı muhalif Mesut Mevlevi Vardanjani 14 Kasım 2019 akşamı, İstanbul Şişli’de yürürken 7 kurşunla vurularak öldürüldü. İddiaya göre; Zindaşti, İran istihbaratı ile anlaşarak bu cinayeti organize etmişti. Tetikçi olduğu öne sürülen Abdulvahap Koçak ve ona silahı temin eden Cengiz Akın’ın telefonlarında EncroChat tespit edildi.

4- Nejat Daş, Çetin Gören’in ve onlarla bağlantılı isimlerin uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlandığı Bataklık Operasyonu iddianamesinde, sanıkların EncroChat kullandığı anlatıldı. Üstelik bu operasyon İngiltere’deki EncroChat operasyonuyla aynı günlerde yapılmıştı.

Yani…

Avrupa’da güvenlik güçlerinin ele geçirdiği EncroChat mesajlarında Türkiye’deki ve Türkiye ile ilişkili Avrupa’daki suç örgütleri hakkında önemli bilgiler, deliller olduğuna şüphe yok.

NEDEN OPERASYONLAR YAPILMADI?

Acaba…

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin (KOM) Mart 2021’de Antalya’da düzenlediği toplantıda üye sayılarına kadar anlatılan Türkiye’deki mafya gruplarından hangileri EncroChat kullanıyordu.

Bu toplantıda ortaya konulan listede Alattin Çakıcı 428 eleman sayısıyla ilk sıradaydı. Kürşat Yılmaz’ın 58 adamı olduğu anlatılıyordu ve cezaevinden tahliyesi sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile poz verdi. 158 elemanı olan Galip Öztürk ile kaçtığı Batum’da AKP’liler fotoğraf çektirmeye devam ediyor. Bu listede 30 suç örgütü vardı. Sadece ifşalarda bulunan Sedat Peker’in adamlarına operasyonlar yapıldı.

EncroChat mesajlarında diğer mafya gruplarıyla ilgili hangi bilgiler var ve neden hiç operasyon yok. EncroChat mesajlarında Kolombiya’da Türkiye’ye gönderilmek istenirken yakalanan 4.9 ton kokain, Ambarlı, İzmit, Mersin limanlarında yakalanan tonlarca kokain hakkında bilgiler var mıdır?"

İlgili Haberler