Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca koronavirüse bağlı vakaların pnömoniye dönme oranının azaldığını açıkladı. Tıpta Pnömoni adıyla biline Zatürre oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Her yaşta görülen bu hastalıkta, bağışıklı sisteminin güçlü olması önemli faktörler arasında yer alıyor. Pnömoni nedir, ne demek? Zatürre belirtileri nelerdir?
PNÖMONİ NEDİR?
Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
Hastalık her yaşta görülebiliyor ancak 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi çok zayıf kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde zatürre oldukça tehlikeli olabiliyor. Zatürre, daha çok kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 100 kişiden 1-2’si zatürreye yakalanıyor. Zatürre belirtileri üst solunum enfeksiyonu, koronavirüs belirtileri ve griple çok sık karıştırıldığı için hastalar doktora geç başvurabiliyor, bu da hastalığın ilerlemesine ve tedavinin gecikmesine yol açıyor. Dünyadaki tüm ölümlerin yaklaşık %7 kadarının zatürre nedeniyle olduğu düşünülüyor.
Özellikle KOAH, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar; küçük çocuklar, hamileler ve yaşlıların zatürreden korunmak için zatürre aşısı olması için doktora başvurmaları gerekiyor.
ZATÜRRE BELİRTİLERİ NEDİR?
-Üşüme
-Titreme
-Ani yükselen ateş
-Öksürük
-İltihaplı balgam
-Nefes almakta zorlanma
-Kas ağrıları
-Bulantı
-İshal gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
PNÖMONİ'DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Özellikle burnunuza ve ağzınıza dokunduktan sonra ve yiyecekleri kullanmadan önce ellerinizi düzenli ve iyice yıkayın.
-Öksürme ve hapşırma sonrası kullandığınız mendili atın ve mümkünse ellerinizi yıkayın.
-Bardak veya mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmayın.
-Sigara, alkol vb. bağışıklık sisteminizi baskılayan ve güçsüz düşüren alışkanlıklardan uzak durun.