PKK’nın kongre takvimi
“Dolmabahçe Pozu” nun ardından Öcalan’ın PKK’nın silahları bırakması için kongre çağrısını bekliyorduk!..Terörist başının mektubunu herkesten önce okuyan Erdoğan, tarih vs. aradığını bulamadı ve yeni dayatmaları görünce hiddetlendi. MİT’in tekrar başına getirdiği Hakan Fidan’ın arkadan tezgah çevirdiğini düşündü. İzleme sürecine çakışın nedenlerinden biri de buydu. Ayrıca izleme heyetine önerdiği bazı isimleri ne Kandil’e ne de Öcalan’a kabul ettirebilmişti. Biz asıl meselenin bam teline dokunalım. Öcalan’ın 10 maddelik mutabakat metniyle birlikte yandaş-havuz medyada barış rüzgarları estirilmiş, Nevruz’da kongreye son noktanın konulacağı söylenmişti. Peki, durum böyle mi?.. PKK bu güne kadar yaptığı kongrelerde ne kararlar almış hep beraber bakalım.Yeni zokaları yutmayalım!..
1. kongre, 27 Kasım 1978-Diyarbakır Lice/Fis Köyü: * Planlı hazırlık döneminin başlatılması ve kadro azlığının giderilmesi * Dış bağlantılı ilişkilerin geliştirilmesi * PKK’nın kurulması * Güvenlik Kuvvetleri ve İstihbarat kaynaklarıyla mücadele edilmesi * Doğu ve güneydoğuda yaşayan nüfuzlu ve popüler kişilerin sindirilmesi * Bölge milletvekilleri, belediye başkanları ve aşiret ileri gelenlerine karşı savaş ilan edilmesi kararlaştırıldı.
2. kongre, 20 Ağustos 1982 Şam’da Öcalan’ın katılımıyla gerçekleşti: * Örgüt mensuplarının Suriye’de eğitilmesi, Suriye şehirlerinde temsilciliklerin açılması * K. Irak’ta Lakk-ı Yanın’da örgüte kamp açılması * Gerilla savaşı ve halk ayaklanmasına geçebilmek için propagandaya başlanması kararlaştırıldı.
3. kongre, 25 Ekim 1986 Bekaa’da yapıldı:
* Örgüte mali kaynak oluşturulması için mali yapının kurulması n Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusunun (ARGK) kurulması * Ağırlıklı olarak 15-20 yaş grubunu örgüte savaşçı olarak kazandırılması * Türkiye’nin doğu-güneydoğusunda faaliyetlerin yoğunlaştırılması kararları alındı.
4. kongre, 26 Aralık 1991’de Körfez krizinin yaşandığı dönemde Kuzey Irak Haftanin bölgesinde yapıldı. Öcalan katılmadı: * Sovyet bloğunun yıkılması nedeniyle örgütün Marksizm’den uzaklaşması * Legal olarak faaliyette bulunan siyasi partilere sızma çalışmalarının başlatılması * 15 Ağustos, 21 Mart ve 1 Mayıs’ın bayram olarak resmi kutlanması... * Örgütün şehir merkezlerindeki faaliyetlerinin cephe adıyla, kırsaldaki faaliyetlerinin ise gerilla adıyla sürdürülmesinin karara bağlandı.
5. kongre, 8 Ocak 1995 Kuzey Irak Haftanin kampında yapıldı: * Öcalan, genel sekreterlikten başkanlığa getirildi * PKK bayrağındaki orak çekiç yerine sarı-kırmızı yeşil renkli motif kabul edildi * Cezaevlerinde örgütlenmenin talimatı verildi. * TİKKO-MLKP gibi örgütlerle ittifakların kurulması * Sürgünde Kürt parlamentosunun kurulması * Kurtarılmış alanlar oluşturulması karara bağlandı.
6. kongre, Şubat 1999’da yapıldı. (Öcalan’ın kaçışı ve Kenya’da yakalanmasına denk gelen kongre):
* Örgütün savaşçı kanadı ARGK’nın devamlı büyütülmesi * Örgüte kadın katılımlarının artırılması * Karadeniz ve Akdeniz dahil olmak üzere Anadolu’nun içlerine yayılma benimsendi.
7. kongre, Öcalan’ın yakalanmasından ötürü 2 Ocak 2000 tarihinde Kandil’de gerçekleşti: * Kapsamlı bir barış projesinin hazırlanması * Öcalan’a barış kampanyasının başlatılması * Demokratik siyasal mücadelenin başlatılması kararları alındı.
8. kongre, 4 Nisan 2002 Irak’ta Dole Koge kampında: (Alınan kararların ve söylemlerin daha sonra AKP tarafından kullanıldığını göreceksiniz) * Öcalan cezaevinde olduğu için onun yerine başkanlığı 11 kişilik konseyin yürütmesine * İdamın koşulsuz olarak kaldırılması (AKP 2004’de koşulsuz olarak kaldırdı) * Kürtler üzerindeki inkar ve imha politikalarından vazgeçilmesi (Erdoğan’ın söylemi oldu)
* Kürt kimliğinin tanınması, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskılara son verilmesi ve bunların anayasal güvence altına alınması
9. kongre, 27 Ekim- 2003-Kandil: * Silahlı mücadelenin bırakılması Türkiye ve diğer bölge ülkelerinin atacağı siyasi adımlara bağlı olduğu, bunun içinde ABD’den arabuluculuk beklenildiği açıklandı. (Oslo’nun ruhu burada ortaya çıktı .ABD yerine daha sonra İngiltere arabulucu oldu, üçüncü ülke oldu)
10. kongre, 16 Mayıs 2004 tarihinde Kandil’de toplandı: * Sözde ateşkes tek taraflı olarak bozuldu
* PKK eyaletlerine güvenlik güçlerinin girmesi halinde saldırıyla karşılık verileceği duyuruldu.
11. kongre, 28 Mart 2005 Kandil’de yapıldı:
* Kongre/gel feshedilip PKK yeniden ilan edildi
* Öcalan talimatıyla Leninist model terk edilerek konfedarilizm benimsendi.
12. kongre, 4 Mayıs 2005 tarihinde Kuzey Irak’ta yapıldı: * Irak, Suriye, Türkiye ve İran’daki Kürtlerin bir araya getirilerek federasyon kurulması kararlaştırıldı. * Kürdistan’da AB Hukuku, üniter devlet hukuku ve demokratik konfederal hukukun geçerli olması benimsendi.
13. kongre, 17 Nisan 2006 da Kuzey Irak’ta yapıldı: * Öcalan’a özgürlük mücadelesinin yapılması örgütün büyütülmesi n Demokratik konfedaralzim sisteminin yaygınlaştırılması * Cezaevlerindeki militanların eğitilmesi kadın ve gençlerin örgüte katılımının artırılması kararlaştırıldı.
14. kongre, 16 Mayıs 2007 Kuzey Irak’ta yapıldı: * Silah bırakmanın koşuları oluşmadığı ilan edildi
* Hakikatleri araştırma ve adalet komisyonu kurulması istendi * DTP demokratik koalisyona ittifak zemini hazırlanması, HDP’nin temellerinin atılması
15. kongre, 10 Temmuz 2013 Kandil’de:
* YDG-H kurulumu benimsendi * PKK’nın başına Murat Karayılan yerine Cemil Bayık getirildi * Karayılan HPG’nin başına geçti * Özerk yapılanmaların her alanda yapılması fikri benimsendi.
Beraber yürüyorlar bu yollarda.İşin aslı burada!..