Piyasalarda ABD etkisi

Piyasalarda ABD etkisi

Küresel piyasalar yoğun bir haftayı kapatmaya doğru ilerliyor. Hem ABD kanadında hem de yurt içi tarafından yoğun veri akışları takip edildi.

Makro ekonomik verilerin yoğun olduğu haftada küresel piyasalarda yüksek volatilite yaşandı. Hem ABD hem de yurt içi tarafta açıklanan veriler yatırımcıların radarın yer aldı.

ABD’DE İSTİHDAM YÜKSELİŞE GEÇTİ
ABD tarafında bu hafta tarım dışı istihdam verisi takip edildi. Tarım dışı istihdam verisi 254 bin ile önceki aya oranla artış gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 4,1’e geriledi.

EURO BÖLGESİ ENFLASYON
Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları piyasaların radarındaydı. Euro Bölgesinde enflasyon yüzde 1,8’e geriledi. Aylık bazda ise yüzde eksi 0,1 olarak açıklandı.

YURTİÇİNDE ENFLASYON FAİZİN ALTINDA
Yurtiçi piyasalarında bu hafta enflasyon rakamları izlendi. Enflasyon yıllık bazda yüzde 49,38 olarak açıklanırken, aylık bazda yüzde 2,97 olarak açıklandı. Enflasyon 3 sene sonra ilk defa politika faizinin altına geriledi.

İNGİLTERE’DE BÜYÜME SINIRLI KALDI
İngiltere’de büyüme rakamları takip edildi. İngiltere ekonomisi yüzde 0,7 ile beklentilerin altında büyüme gösterdi.

İSTANBUL’DA YAŞAMANIN MALİYETİ ARTTI
Yükselen enflasyonla yaşam maliyetleri de artış gösterdi. Gıda fiyatları, ev kiraları eğitim harcamaları derken giderler uçtu gitti. İstanbul’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık masrafı 71 bin 431 lirayı aştı.

GOLDMAN'DAN TCMB TAHMİNİ
Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, Türkiye'de ilk faiz indirimine ilişkin tahminlerini ötelerken enflasyon beklentisini yükselttiğini belirtirken, sene sonu enflasyonun ise yüzde 40’dan yüzde 442e yükseltti.