BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’ni (BAE) oluşturan emirliklerden biri olan Dubai’nin ağır borç yükünü (yaklaşık 60 milyar dolar) erteleme talebiyle oluşan karamsar hava, yeni haftaya da damgasını vuracak gibi görünüyor. Analistler, “Canlanan kriz korkusu, risk iştahına darbe vurdu” diyor.
Dubai krizinde kritik günler
Tatil sonrası dünya piyasaları Dubai gerginliği ile yeni haftaya giriyor. Türk piyasaları ise Dubai stresinin yarattığı etkiyi görmek için 24 saat daha bekleyecek. Ancak genel hava Dubai gerginliğinin piyasalarda çok derin bir etki yaratmayacağı yönünde. BAE Merkez Bankası yerli ve yabancı bankalara likidite desteği sağlarken Abu Dhabi’nin de 630 milyar dolarlık varlığı ile olası bir krize ’dur’demesi bekleniyor. Dubai’de, borç sorunuyla uğraşan Dubai World şirketi, 59.3 milyar dolarlık borcunun bir kısmını karşılamak için varlıklarını düşük fiyattan satacağı iddialarını yalanladı.
Dubai’nin varlıkları satılabilir
Dubaili yetkililer, borç konularını görüşmek üzere komşu emirlik Abu Dhabi’ye giderken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası yerli ve yabancı bankalara likidite desteği sağladı. BAE’den yapılan açıklamada, “BAE bankaları ve BAE’de faaliyet gösteren yabancı bankalara, BAE’nin 3 aylık bankalar arası faiz oranının 50 baz puan üzerinde, merkez bankasındaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağladığı” belirtildi. Yerli ve yabancı bankaları arkasında olduğunu bildiren Merkez Bankası, BAE bankacılık sisteminin bir yıl önceye göre daha sağlam ve likit olduğunu kaydetti. Şimdi Dubai’nin borç krizinden nasıl çıkacağını değerlendiren uzmanlara göre, borçları karşılama olasılıklardan biri şirketin varlıklarının satılması. Ancak en fazla ihtimal verilen senaryo ise bankacılık sektörü ve ekonomiye en az zarar gelmesi adına Abu Dhabi’nin bir kurtarmayı yönetmesi olarak görülüyor. Deutsche Bank verilerine göre, Dubai’nin gelecek ay 4.3 milyar dolar ve 2010 yılı ilk çeyreğinde 4.9 milyar dolar borç ödemesi var. Dubai’yi krizden kurtarmada yardımcı olması beklenen Abu Dhabi’nin ise 630 milyar dolar parası bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Dubai’de ortaya çıkan borç krizinin Türkiye’yi etkilemeyeceği görüşündeler. Aralarında JCR’nin de bulunduğu reyting kuruluşlarının analistleri, Türk bankalarının, küresel kriz ortamında, risk yönetiminde başarılı olduklarını, bu nedenle risk unsuru olabilecek dış açılımlara girmediğini ifade etti.
Zengin turistlerin gözdesi Palmiye Adası, Dubai’nin en çok para harcadığı yatırımlardan biri.