Pille ısı yayan akıllı kumaş

Pille ısı yayan akıllı kumaş

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde geliştirilen ısı yayan akıllı kumaş, şarj edilebilen pille 5-6 saat sıcaklık verme özelliğiyle yerli ve yabancı yatırımcının dikkatini çekti.

Yeni nesil ileri teknoloji malzemelerin geliştirilmesi konusunda çalışma yürüten İltema şirketi, ısıtma teknolojileri konusunda TÜBİTAK desteğini alarak 2012 yılında başladığı çalışmalarda başarılı sonuca ulaştı.

Düşük enerji kullanarak yüksek ısı verimi sağlayan teknoloji, ABD ve Güney Kore'deki muadillerini geride bırakan özellikleriyle tercih nedeni oldu.

"Doğrudan ipliğe uygulanabilen ilk yüksek ısı verimine sahip teknolojiyi" geliştirerek patentini alan şirket, akıllı kumaşı battaniyeden çadıra, yelekten yatağa ısıya ihtiyaç duyulan hemen tüm ürünlere uyguladı. 

Akıllı kumaş, ilk olarak "yeni nesil elektrikli battaniye" olarak ticarileştirildi. Kumaş, Türkiye ve Almanya'da savunma sanayisinde ve hibrit otomobillerde kullanımlar için test edilmeye başlandı. 

Şirket ortağı Ayhan Prepol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvarda geliştirdikleri ısı verimini artıran ve süresini uzatan solüsyonun, rakipleri konumundaki ABD ve Güney Kore'de de geliştirildiğini ancak solüsyonu ipliğe uygulayıp kumaş halinde dokuyabilen teknolojiyi kendilerinin bulduğunu söyledi.
 

AYDA 3 LİRAYA ISITAN BATTANİYE

Diğer teknolojilerin solüsyonu kumaşın üzerine sıkarak ya da parça halinde dikerek uygulayabildiğini, bunun tasarımsal zorluklar çıkardığını, maliyetin de yükseldiğini aktaran Prepol, şu bilgileri verdi:

"Biz nanoteknolojik yöntemleri de kullanarak yüksek ısı verimi sağlayan solüsyonu uyguladığımız iplikleri, dokuma makinelerinde kumaş haline getirdik. Bu kumaş, düşük volt enerjiyle ısı üretmeye başladı. 2014'te patentimizi aldık ve değişik ürünler tasarlamaya başladık. Isıtmalı yelek, battaniye, yatak yaptık.

Örneğin yaygın kullanımı olan elektrikli battaniyenin muadili bir battaniyemiz var. 12 voltla çalışıyor, elektrik çarpma tehlikesini ortadan kaldırdık. Ege Üniversitesinden aldığımız raporla yaydığı manyetik alanın sağlığı tehdit etmediğini belgeledik. 12 voltla 35-40 derecede ısı yayan battaniye saatte 30 vat enerji harcıyor. Günde 8 saat, 30 gün kullanılırsa aylık 3 liralık bir enerji maliyeti yaratıyor. Bu battaniyeyi sırtınıza alarak, bacaklarına sararak rahatlıkla kullanabilir, fişe takılı olarak güvenle yatabilirsiniz." 
 

GÜNEŞ PANELİYLE ŞARJ EDİLECEK


Enerji kaynağının olmadığı kullanım alanlarında aynı ısıyı sağlamak için 7,5 voltluk şarj edilebilir bataryaları kullandıklarını anlatan Prepol, "Yelek, uyku tulumu ve çadır olarak tasarladığımız kumaş, 7,5 voltluk bataryayla 5-6 saat süresince 35-40 derece arası ısı verebiliyor. Isıyı daha da artırabiliriz ancak terletmeden konforlu bir sıcaklığı hedefliyoruz." dedi.

Ürünle ilgili Hamburg Üniversitesinde görevli bir öğretim üyesiyle partnerlik anlaşması yaptıklarını, Alman ordusunda dalgıç ekiplerin kullanımı için yelek ürettiklerini anlatan Prepol, "Laboratuvar testleri başarılı geçti. Şimdi Kuzey Denizi'nde denenecek. Önümüzdeki ay bir sipariş anlaşması yapabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'de de savunma sanayi için üretim yapan iki firma için numune hazırladık. Deneme safhasına geçiyoruz, umarız bir an önce kullanıma geçer." diye konuştu.

Prepol, geliştirdikleri sistemin hibrit motorlu araçlarda aküden elde edilen enerjiyle araç içi ısıtma sağlamak üzere de denendiğini sözlerine ekledi.

Emniyet güçleri ve doğa sporcuları için güneş panelli yelek de geliştirdiklerini aktaran Prepol, yelek ile hem ısınma hem de cep telefonu şarjı gibi ihtiyaçların karşılanabildiğine işaret etti.

Prepol, geliştirdikleri sistemin hibrit motorlu araçlarda aküden elde edilen enerjiyle araç içi ısıtma sağlamak üzere de denendiğini sözlerine ekledi.