Pierre Loti kimdir. Pierre Loti Tepesi nerede, nasıl gidilir?

Pierre Loti kimdir. Pierre Loti Tepesi nerede, nasıl gidilir?

Fransız asıllı bir subay olan Pierre Loti, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve sonrasında Anadolu işgalinde Avrupa'ya karşı hep Türkler'i savundu. Loti, Millî Mücadele döneminde Anadolu'daki direnişe destek vermesi ve kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı ağır bir dille eleştirmesiyle de tanınıyor. İstanbul’da önemli bir tepeye verilen Pierre Loti kimdir. Pierre Loti Tepesi nerede, nasıl gidilir?

Pierre Loti, İstanbul'a hayranlığıyla tanınan Fransız asıllı bir subaydır. Kendisini Türk dostu olarak tanımlayan Pierre Loti, yazdığı metinlerde de buna geniş yer vermiştir. Batının Türk toplumu üzerinde kurduğu politikaları eleştiren Pierre Loti'nin asıl adı ise Louis Marie Julien Viaud'dır.

PİERRE LOTİ KİMDİR?

Pierre Loti, 1850 yılında dünyaya gelmiştir. Birçok kez İstanbul'da bulunmuş olan Pierre Loti, İstanbul'a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak geldi. Loti, Osmanlı yaşam biçiminden etkilendi ve pek çok eserinde bu etkiyi gösterdi. Aziyadé adlı romanına adını veren kadınla burda tanıştı. İstanbul'da bulunduğu zamanlarda Eyüp'te yaşadı. İstanbul'a hayran olan Pierre Loti, kendisini her zaman Türk dostu olarak nitelendirdi.

1879'da ilk romanı olan ve o dönemin Osmanlı Türkiye'sinden kesitler veren Aziyadé 'nin (Aziyade) yayınlanmasının ardından 1886'da Pécheur d'Islande'la (İzlanda Balıkçısı)'nı yayınladı. Loti, kendini edebiyat çevresine kabul ettirmiş bir yazar oldu. Daha sonraki yıllarda her yıl bir kitabı çıktı ve kitapları geniş kitlelerce okundu. 1891 yılında Fransız Akademisi'ne seçilen yazar 1910 yılında Légion d'Honneur nişanını aldı. İzlenimci bir yazar olan Pierre Loti'nin oldukça yalın bir dili vardı. Edebiyattaki bu izlenimciliği kişiliğini de derinden etkiledi. Derin bir umutsuzluğu dile getiren yapıtlarında aşkın yanı sıra ölüm duygusu da geniş yer alıyordu. Bütün bu umutsuzlukla birlikte içinde duyduğu insanlığa karşı şefkat ve acıma duygusunu yapıtlarına yansıttı.

1913 yılında yazdığı La Turquie Agonisante (Can Çekişen Türkiye) kitabıyla Batı politikalarını eleştiren Loti aynı yıl devlet konuğu olarak Türkiye'ye geldiği zaman, Tophane Rıhtımı'nda büyük bir törenle karşılanarak Sultan Reşat tarafından sarayda ağırlandı.

yenicag-pierre-loti3.jpg

ADI NEDEN İSTANBUL'DA BİR TEPEYE VERİLDİ?

Balkan Savaşları'da, I. Dünya Savaşı'nda ve sonrasında Anadolu işgalinde Avrupa'ya karşı hep Türkler'i savundu. Millî Mücadele döneminde Anadolu'daki direnişe destek vermesi ve kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı ağır bir dille eleştirmesiyle Loti, Türk halkının da sempatisini kazandı. Öyle ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi 4 Ekim 1921' de Pierre Loti' ye şükranlarını sunan bir mektup yolladı. Bununla birlikte Pierre Loti, 1920 yılında "İstanbul Şehri Fahri Hemşehrisi" olarak kabul edildi ve onun adını taşıyan bir de cemiyet kuruldu. Daha sonraları İstanbul'da Divanyolu'nda bir caddeye "Pierre Loti Caddesi" ve Eyüpsultan ilçesinde de bir kahvehaneye de "Pierre Loti kahvesi" adı verildi.

Günümüzde bu kahvehanenin olduğu tepe de Pierre Loti Tepesi olarak anılmaktadır.

yenicag-pierre-loti2.jpg

PİERRE LOTİ TEPESİNE NASIL GİDİLİR?

Pierre Loti Tepesine araçla gitmek isteyenler için alternatif bir yol bulunmaktadır. Araçla tepeye gidebilir ve aracı orada otoparka bırakarak gezilebilmektedir.Anadolu Yakası'ndan araçsız gelenler Üsküdar – Eyüp vapurlarına binerek tepeye gelebilir. Vapur iskelesinin önünden teleferiğe binerek tepeye çıkılabilmektedir.

Otobüsle gelecekler ise Pierre Loti'ye gitmek için Eyüp Sultan durağında inmeli ve ordan teleferiğe binmeniz gerekmektedir. Pierre Loti Tepe'sine çıkan teleferiğe akbille binebilirsiniz.

Pierre Loti Tepesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Haliç'e nazır bir tepedir. Tepe adını, 1876 yılında İstanbul'a gelerek buraya yerleşen ve sık sık bu tepedeki bir kıraathaneye gelmesiyle tanınan Fransız roman yazarı ve doğubilimci Julien Viaud'dan almıştır. Fransız Yazar 1. Dünya savaşı ve sonrasında Avrupalılar tarafından işgal edilen Anadolu insanın yanında bulundu ve Türk vatandaşın sempatisini kazandı. Özellikle kendi ülkesi olan işgalci Fransa'yı oldukça ağır dillerde eleştiren yazılar yazmıştır. Tepe ve burada bulunan aynı adlı çay bahçesi İstanbul'a gelen turistlerin de sık sık ziyaret ettiği bir yerdir. Tepeye ulaşım Eyüp-Piyerloti teleferiği üzerinden de mümkündür.

(Kaynak: Hürriyet)