Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği peşmerge referandumu için oy verme işlemi başladı.
Peşmergenin tek taraflı aldığı, Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra Türkmen kenti Kerkük vilayetinin tamamı, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu.
Referandum, kısa bir süre önce terör örgütü IŞİD'in elinden alınan Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da yapılıyor.
7 bini Irak'ın kuzeyi içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.
Tartışmalı bölgeler dahil referanduma katılması beklenen seçmen sayısı yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğu belirtiyor.
Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:
-Erbil: 1 milyon 200 bin,
- Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,
- Kerkük: 750 bin,
- Duhok: 800 bin,
- Musul Ovası: 750 bin
Diğer yerler: 420 bin.
Peşmerge başı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, peşmergenin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğunu ve durdurulmasına karar vermişti.
TÜRKİYE'DEN SEYAHAT UYARISI
Dışişleri Bakanlığı, "Irak'ın kuzeyindeki vilayetleri için daha önce yapılan seyahat uyarısının peşmerge kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletildiğini" bildirdi.
Yapılan açıklama şöyle:
"Referandumun neden olacağı istikrarsızlığı istismar edecek bazı radikal grupların ve terör örgütlerinin ülkemizin IKBY dahil Irak’taki çıkarlarını hedef almaları muhtemeldir. Bu itibarla, Irak’ın IKBY dışındaki vilayetleri için yapılan yukarıda kayıtlı seyahat uyarısının IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletilmesi uygun görülmüştür."
Duyuruda, bu vilayetlerde bulunan Türk firmaları ve vatandaşlarının, her koşulda müteyakkız olmaları, kalabalık mekanlardan kaçınmaları, güvenlik tedbirlerini güçlendirmeleri, Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu ile temasta kalmaları, kesinlikle zorunlu olmadığı sürece bu vilayetlere ve bunlar arasında seyahatlerini sınırlandırmaları, bu vilayetlerde kalışı zorunlu olmayanların ise mümkün olan en kısa sürede buralardan ayrılmaları kuvvetle tavsiye edildi.