“Stars and Stripes” medya organı, “ABD’nin Türkiye’deki askeri varlığı ve ülkede depolanmış olan nükleer silahlarının kaygı yarattığını” yazdı. Haberde analistler ve üst düzey eski askeri yetkililere dayanılarak, Türkiye’nin “artık tam güvenilir bir ülke olmadığı” iddialarına yer verildi.
Stars and Stripes, Almanya’nın Stuttgart kenti mahreçli haberinde, ABD ordusunun İncirlik’te 50 nükleer başlığı tuttuğu savlarına vurgu yaptı. ABD ile Ankara arasındaki gergin ilişkilerin, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana “iyice bozulduğu” ifade edilen haberde “Eleştirenler, Türkiye’nin halen bir müttefikten çok bir hasım olarak hareket ettiğini söylüyorlar” denildi.
Ankara ile yaşanan sorunlara dikkat çekilirken Türkiye’nin, Suriye’de ABD’nin liderliğindeki koalisyonun hedeflerine de “ters düşmesi”, Rus yapımı hava savunma sistemini satın alacağını duyurması, ABD’nin Suriye’deki askeri üslerinin yerlerinin medyaya “sızdırılması” ve Almanya’nın askerlerini İncirlik Üssü’nden çekmeye “zorlanması” örnek gösterildi.
“GENERAL STAVRİDİS NATO’DAN B PLANI İSTEDİ”
Haberde, İncirlik Üssü’ndeki nükleer başlıkların kaldırılması ve alternatif üs aranması gereğinin belirtildiği ifade edilirken, eski NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı olan emekli Oramiral James Stavridis’in değerlendirmeleri aktarıldı.
Stavridis, “Türkiye’deki son gelişmeler ve özellikle Türkiye’nin Rus füze sistemini satın alman kararına ilişkin haberler gözönünde tutulduğunda NATO’nun bir B planı üzerinde düşünmesi akıllıca olur” dedi.
Bu arada, eski Amerika Avrupa Komutanlığı, Komutan Yardımcısı emekli orgeneral Charles Wald ise “Oldukça zayıf görünüyoruz. Kordinasyonsuz gibi görünüyoruz” diyerek, “Darbe girişiminden hemen sonra üssümüzü bir hafta kadar kapattılar” ifadelerini kullandı.
“İNCİRLİK’İN YERİ DOLDURULMAZ DEĞİL”
Stars and Stripes, eski komutanların, “ABD’nin İncirlik’te görevli 2 bin 500 ABD’li askerin başka bir yere konuşlanması konusunun incelenmeye başlanması gerektiğini” ifade ettiklerini belirterek, “Hava üssü, Suriye’de keşif yapan uçaklar hedeflerine karşı baskınlar düzenlenen savaş uçakları kalkış yeri olarak kilit bir rol oynadı. Ancak eski üst düzey komutanlar, üssün yerinin doldurulamaz olmadığını söylediler.”