Fatih Erboz/ Yeniçağ
Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Türkiye İdlib'e girecek, güvenli bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) görev yapması düşünülüyor. Diğer taraftan El Bab'a kadar indik Menbiç bölgesinde duruyoruz. Dolayısıyla buralarda sıkıntımız var. Bizim desteklediğimiz Özgür Suriye Ordusu'na PKK- PYD saldırıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin İdlib'de rahat etmesi için Afrin'i kontrol etmesi gerektiğini belirten Pekin, şunları ifade etti: "İkincisi, Afrin bizim topraklarımıza uzanıyor. Oradan Amanoslara, oradan da Kahramanmaraş'a doğru bir kritik bölge var. Buradan teröristlerin gelmesi engellenmiş olacak. Operasyonlardan sonra başta Halep olmak üzere birçok Türkmen oraya göç etti. Türkiye için önemli bir nokta. Ayrıca caydırma açısından önemli. ABD ve PYD birlikte hareket ederek Fırat'ın kuzeydoğusunda özerk bölge oluşturmak istiyor."
ABD'nin sadece Rakka'da değil, hem doğuda, hem de güneyde Kürtleri kullanmak istediğini bildiren Pekin, "Deyrez-Zor'u da istiyorlar, çöl bölgesinde de kullanmak istiyor. Kürtler de, 'eğer kazanımlarımızı korumak için bizi Türklere karşı korursanız beraber hareket ederiz, bu olmazsa bu iş zor' demeye getiriyorlar. ABD orayı da düşünüyor" dedi. Türkiye'nin ise böyle bir ortamda önemli bir şey yakaladığını anlatan Pekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya bu harekâta müsaade edecek. Fransa ve ABD Suriye'de kimyasal silah kullanımını dile getirdi. Esad kimyasal silah kullanmadan biz müdahale edelim dediler. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da buna karşılık bu olursa biz de orantılı ve saygın bir karşılık veririz dedi. Orantılı ve saygın yanıt vermenin en önemlisi Afrin'deki Rus güçleri Halep'e doğru çekiliyor. Rusya böyle bir harekâta müsaade edecek. Bu aynı zamanda ABD ve Kürtlere yanıt. Türkiye'nin Afrin'e harekâtı ABD ve Kürtler arasındaki ittifakı bozabilecek nitelikte olur. Dengeleri değiştirebilir. Kürtlerle ABD'nin Suriye'nin her yerinde hareket etmelerini önleyebilir. Bir taraftan da böyle bir manevra var şu anda."
ABD'yi sözle sıkıştırmanın yeterli olmadığına da dikkat çeken Pekin, Afrin'e yönelik harekâtın bir anda PYD'nin ABD ile ittifakı sorgulamasına neden olacağına ve ABD'ye, "bizi yalnız bıraktınız" diyebileceklerini aktardı. Türkiye'nin dolaylı strateji ile bu ittifakı bozabileceğini dile getiren Pekin, "Türkiye ısrarla, 'PYD'ye silah vermeyin, bu silahlar bana dönecek ve burada bağımsızlık ilan edildikten sonra benim güney sınırlarımda sorun oluşacak. PKK'ya yardım edecekler, bu da beka sorunu ortaya çıkaracak' diyor ama yaptırımı yok. Böyle bir harekât ABD'yi zor durumda bırakır ve ABD-PYD ittifakını çatırdatır" diye konuştu. İsmail Hakkı Pekin, operasyonun PYD'nin bölgedeki planlarına karşı da bir tehdit içerdiğine vurgu yaptı.
Pekin, "Tek başınıza kalırsınız mesajı. Rusya için orantılı ve saygın bir cevap niteliğinde olur. ABD ve Rusya'nın hiçbir zaman karşılıklı savaşacaklarını sanmıyorum. Başkaları üzerinden bunu yaparlar. Türkiye'nin bu işi yaparken rejim ile temasa geçmesi lazım. Bu Suriye'yi de rahatlatır. Suriye'yi her yerden sıkıştırdık, bir şekilde birileri ile işbirliği yapacak. Rusya ile yapıyor, İran ile işbirliği yapıyor. İran ile de bu konuda uzlaşmak gerekebilir.