Pazar testi: Diktatörü nasıl bilirdiniz?
1- Dünyadaki gelmiş geçmiş bütün diktatörlerin sona yaklaştıkça yaptıkları hamle aşağıdakilerden hangisidir?
a. Mezarlıkta ıslık çalmak
b. Baskıyı şiddetlendirmek
c. Kaçacak ülke aramak
d. Etrafındaki herkesten şüphelenmek
2- Bütün diktatörlerin acınacak bir yanı vardır aslında... Güç ellerindeyken onların eteğini öpenler, diktatör güçten düştüğü anda ilk saldıran olmak isterler... Şimdi dünyada bir diktatör düşse ona ilk taşı kim fırlatır?
a. Eski bakanı
b. Büyükşehir belediye başkanı
c. Özel kalemi
d. Müsteşarı
3- Diktatörler çoğunlukla korkaktır... O yüzden insan aklının sınırlarını zorlayacak tedbirler almaya başlarlar... Meselâ resmi veya özel bir televizyon kanalına çıkacakları zaman karşısına ’biblo’gibi gazeteciler isterler... O gazetecilerin ‘görev’ gereği çıkabilecekleri yağcılık zirvesi aşağıdaki şıklardan hangisi olabilir?
a. Çok güzel tensip buyurdunuz efendim
b. Siz var ya siz, âlemin kralısınız
c. Dünya liderliği size dar geliyor, Jupiter’i de düşünür müydünüz?
d. Ne kadar mânâlı bakıyorsunuz öyle
4- Diktatörlerin cahil olanları hiç çekilmez... Klasik metodlarla sonuç almaya çalışırlar... Kafaları bozulunca yasaklar getirirler... Oysa dünya çok değişti... Meselâ İ.Ö ve İ.S kavramları ‘İsa’dan Önce ve İsa’dan Sonra’ diye tarihi ikiye bölerdi... Halbuki bu kavramlar bundan böyle ‘İnternetten Önce ve İnternetten Sonra’ diye kullanılacak... Yani internetle yeni bir dünya kuruluyor, eski kalıplar ve alışkanlıklar kırılıyor... Eski yasaklar anlamsız hâle geliyor, haberleşme önündeki engeller, öyle ‘şalter indirme’yle sağlanamıyor... ‘Gerçek’ arkadan dolaşarak yine karşınıza çıkıyor... Bu durumda yeni İ.Ö ve İ.S gerçeğini diktatörlere kim anlatacak da onların kafaları basacak?
a. Karbüratörcü
b. İlkokul çocukları
c. İnternet kafeci
d. Mahalle berberi
5- Bir ülkenin kendi kendine yetmesi ve kalkınması açısından tarım çok önemlidir... Ağaçlarımızı, meyvelerimizi, yapraklarımızı ve otlarımızı ‘zararlılar’dan korumamız ve sık sık ilaçlamamız gerekiyor... Size göre tarım politikalarımız açısından en büyük ‘zararlı’ aşağıdakilerden hangisi olabilir?
a. Süne
b. Kımıl
c. Twitter
d. Mwitter
6- Diktatörler için oğulları çok kıymetlidir... Eğer hâkimiyetlerini korumuş iseler, öte tarafa giderken mutlaka tahtı oğullarına hazırlarlar... Bu işi beceremediği için tahtı oğluna devredemeden yitip gitmiş diktatör hangisidir?
a. François Duvalier (Haiti)
b. Kim Jong-il (Kuzey Kore)
c. Pinochet (Şili)
d. İdi Amin (Uganda)
7- İmparator olmak için ille de imparator ailesinden gelmek gerekmediğini Bokassa göstermişti... Bir cumhuriyet olan Orta Afrika’da darbe yaparak iktidarı ele geçiren Bokassa, 1977’de taç giyerek kendisini ‘imparator 1.Bokassa’ ilân etti ve devletin adını Orta Afrika İmparatorluğu olarak değiştirdi... Birkaç yıl sonra darbeyle düşürüldü ve Fildişi’ne sürgüne gitti... Ülkeye döndükten sonra, adam öldürmek, zimmet, yamyamlık, işkence gibi suçlardan önce ölüm cezasına çarptırıldı, ardından cezası ömür boyu hapse çevrildi... Sonradan olma imparator Bokassa devrildiğinden beri Orta Afrika hâlâ Afrika’nın ortasında mâkus talihini yenmeye çalışıyor!.. Eğer bu ‘iştahlı’ imparator devrilmeseydi Orta Afrika şimdi ne olmuştu?
a. Küresel güç
b. Avrupa Birliği üyesi
c. Şanghay’a altıncı
d. Okeye dördüncü
8- Gelişen teknoloji insanların hayatlarını kolaylaştırdı... Su, buhar, rüzgar, elektrik derken, her geçen gün birbirini kovalayan icatlara herkes aynı derecede uyum sağlayamadı... Ama kimileri için bazı yenilikler tehlikeli bile oldu... Bu çerçeveden bakıldığında günümüz diktatörleri için teknoloji hangi seviyede kalsa yeterli olurdu?
a. Ampul
b. Para sayma makinesi
c. Uzaktan kumanda
d. Merdaneli çamaşır makinesi