TÜSİAD’a başkan seçilen Muharrem Yılmaz, Selanik’ten Türkiye’ye göç edip Bursa Karacabey’de tarım ve hayvancılıktan sanayiciliğe yönelen bir aileden geliyor.
Büyük patronlardan
bubi tuzağı uyarısı
TÜSİAD’a yeni başkan olarak Muharrem Yılmaz seçildi.. Ümit Boyner gidereyak hükümeti uyardı, kibrin bubi tuzaklı yollarına sürüklenen Türkiye’den kaygı duyduğunu söyledi.
TÜSİAD’ın 43. olağan genel kurulunda yeni başkanlığa Sütaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve 1980’li yıllarda ANAP’a yakınlığıyla bilinen Muharrem Yılmaz seçildi.
TÜSİAD Başkanı olaürak son konuşmasını yapan Ümit Boyner de, hükümeti uyararak “Türkiye ve onu yönetenler mevcut konumlarını aynı zamanda 3. Selim’e kadar giden bir reform arayışının, tanzimat ve ıslahat fermanlarının, meşrutiyet dönemlerinin ve Cumhuriyet’in yarattığı, tanımladığı bir çerçeveye borçlular” dedi.
İşçi ölümlerinin gölgesi
Ülkenin müreffeh bir geleceğe kavuşmasının en önemli şartı olan yatırım konusunda zirveler düzenlediklerini belirten Boyner, herkese kıvanç veren ekonomiyle ilgili göstergelerin, ülkeyi saran dinamizmin ve ileriye yönelik umut ve hırsın üzerine maalesef işçi ölümlerinin gölgesinin çok sık düştüğünü söyledi. Bu rakamların, toplum olarak bireye ve insana verilen ya da verilemeyen değerin aynası olduğuna dikkati çeken Boyner, “Günde ortalama 3 işçinin kaza adı verilen, çoklukla Zonguldak’taki maden faciasının da gösterdiği gibi neredeyse taammüden ölüme gönderdikleri için hayatlarını kaybetmelerinin acısını, utancını yüreğimizde duyduk. Kendi ayağına dolanacak, kibirin bubi tuzaklı yollarına sürüklenecek bir Türkiye ihtimalinden de kaygı duyuyorum” dedi. Türkiye’nin rekabetçiliğini sadece ihraç ettiği ürünlerle, ticaret yaptığı ülkelerin çeşitliliği ile değil, tüm bunların yanında genç nüfusun dünya üzerinde en donanımlı, en nitelikli eğitime sahip, düşünen, üreten, yaratıcı beyinler olarak yetişebilmesine imkan sağlayarak, bunda ısrar ederek pekiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Boyner, ancak insan haklarını, imkanlarını, fırsatlarını, katılımcılığını ve özgürlüğünü katlayarak gelişmiş bir ülke olunabileceğini dile getirdi. Boyner, “Türkiye’nin nasıl bir geleceğe sahip olacağını kurgularken, itaat kültürü ile özgür düşünce ve özgür ifade kültürü arasındaki mücadelede hangisinin ağır basacağının asıl belirleyici olacağına ben yürekten inanıyorum” dedi.
Anadolu sermayesi
TÜSİAD yönetiminde
TÜSİAD’ın başkanlığına seçilen Muharrem Yılmaz, Selanik’ten Türkiye’ye göç eden ve Bursa Karacabey Bölgesi’nde tarım ve hayvancılıktan sanayiciliğe yönelen bir aileden geliyor.
2 Ağustos 1957’de Bursa’da doğan Muharrem Yılmaz, babası Sadık Yılmaz’ın 1975 yılında kurduğu Sütaş’da Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okurken çalışmaya başladı. 1989 yılında Sütaş’ın Genel Müdürlüğü’ne geldi. 1980’li yıllarda Başbakan Özal’ın Anadolu sermayesini İstanbul sermayesine karşı ayağa kaldırmak için başlattığı çalışmalarda Muharrem Yılmaz, Özal’a yakınlığıyla bilindi.
Yönetim Kurulu
Yılmaz, babası Sadık Yılmaz’ın 2005’de vefat etmesinin ardından Sütaş’da Yönetim Kurulu Başkanı oldu.Yılmaz’ın genel kurula sunduğu yöhetim ukurulu asil üye listesi de genel kurulda oylanarak kabul edildi. İşte TÜSİAD’ın yeni yönetim kurulu: Başkan Muharrem Yılmaz, ’Cansen Başaran Symes, Tayfun Bayazıt, Memduh Boydak, Osman F. Boyner, Cenk Çimen, Haluk Dinçer, Esin Güral Argat, Tarkan Kadooğlu, Simone Kaslowski, Sedat Şükrü Ünlütürk, Volkan Vural, “Yılmaz’ın oluşturduğu yönetim kurulunda Türkiye’deki yahudi sermayesi ve Anadolu’nun dindar gruplarının bir araya getirilmesi de TÜSİAD tarihinde ilk defa gerçekleşiyor.