Nüfüsün yüzde 10'u renk körü. Sadece siyah ve beyaz renkleri görebiliyorlar

Nüfüsün yüzde 10'u renk körü. Sadece siyah ve beyaz renkleri görebiliyorlar

Pasifik Okyanusu’ndaki Pingelap isimli küçük bir adada 1775'te yaşanan felaketten sonra her 10 kişiden biri, etrafını sadece siyah ve beyaz olarak görmeye başladı. Peki bu felaket nedir? Günümüzü nasıl etkilemiştir?

1775''te, Pasifik Okyanusu''ndaki Pingelap atolünü bir tayfun vurdu ve biri kral olmak üzere sadece 20 kadar kişi hayatta kaldı. Yüzlerce yıl sonra, bu nüfus kıtlığı, nüfusun önemli bir kısmında tam renk körlüğünün nedeni olacaktı.

CHİP''ten aktarılan bilgilere göre; Renk körlüğü, renkleri veya renk farklılıklarını görme yeteneğinin azalması. Ulusal Göz Enstitüsü''ne göre yeşil-kırmızı renk körlüğü, Kuzey Avrupa kökenli erkeklerin yaklaşık yüzde 8''ini ve kadınların yüzde 0,5''ini etkiliyor. Ancak Pingelap atolünde, nüfusun yaklaşık yüzde 10''u, tam akromatopsi veya tam renk körlüğü olarak bilinen çok daha nadir bir duruma sahip.

Bu durumdaki insanlar, işlevsel renk algılayan konilerin tamamen yokluğu nedeniyle etraflarını yalnızca siyah, beyaz ve gri olarak görüyor. Ayrıca, tam akromatopsi olan kişilerde ışığa duyarlılık, görme keskinliğinde azalma ve gözde istemsiz hareketler de görülebiliyor. Pingelap halkının sahip olduğu bu durum son derece nadir. Halkın büyük kısmının güneş gözlüğü ile görünmesinin nedeni de bu.

Tayfun ve krala geri döndüğümüzde, 1775 tayfunu Pingelap''ın zaten oldukça küçük olan nüfusunun neredeyse tamamını yok ettiği sırada, krallarıyla beraber 19 adalı atolde hayatta kaldı. Her ne kadar kral ve halkı arasında garip bir oran olmasının yanı sıra, muhtemelen tam renk körlüğüne sebep olan bir gen bulunduğu için, adanın görme sorunlarına neden olacaktı.

American Journal of Human Genetics dergisinde yayınlanan bir makalede belirtilene göre Lengkieki Tayfunu''ndan sağ kurtulanların arasında iki erkek kardeş bulunuyordu. Semenuhwe''nin bir çocuğu vardı. Mwahuele''nin ise, üç karısından, biri Semenuhwe''nin kızı olan kuzeniyle evli olan yedi çocuğu vardı.

Muhtemelen Lengkieki Tayfunu''ndan önce gen mevcut ama nadirdi, daha önceki bir mutasyondan türeyen ve şans eseri, hayatta kalan birkaç kişiden birkaçına Mwahuele aracılığıyla aktarıldı.

Atolde çok az insan olduğu için çok sayıda akraba evliliği gerçekleşti ve gen popülasyonda yaygınlaştı. Bu gen Dünya çapında yaklaşık 30.000 kişiden 1''ini etkiliyor, ancak Pingelap nüfusunun yüzde 10''unu, yani her 10 kişiden birini etkiliyor.

İlgili Haberler