1894 yılında yapılmaya başlayan, dondurulmuş tatlı türüdür.Fransızca mükemmel anlamına gelir.Fransa'da, parfait şeker , yumurta ve krema çırpılarak yapılmış dondurulmuş tatlı anlamına gelir.İsteğe göre içine farklı malzemeler konulabilinir. Adisebaba bir çeşit parfedir.Bu tatlı evdede çok rahatlıkla hazırlanabilir.
_Parfe nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 paket bebe bisküvisi
1 paket sade kremşanti
1 su bardağı süt
1 çay bardağı iri doğranmış fındık,
3 paket doğranmış çikolota gerekmektedir. Dilediğiniz bir çikolatayı kullanabilirsiniz.
Üzeri için ise;
1 paket bitter çikolata (80 gr)
Yarım su bardağı iri fındık kırığı gerekmektedir.
-Parfe tarifi
Bir kaba toz krem şantileri ve soğuk sütü ekleyin ve koyulaşana kadar çırpın. Çırptığımız krem şantinin içine bisküvileri parçalayıp ekleyelim. Bisküvileri ezmeden krem şantiyi ve bisküvileri karıştıralım. Ardından fındığı ve doğradığımız çikolataları da ilave edip tekrar karıştıralım. Kek kalıbının tabanına streç film serelim, üzerine hazırladığımız harcı döküp eşit şekilde yayalım. Kenarlarından sarkan streci parfenin üzerine kapattıktan sonra buzluğa kaldırıp 3-4 saat bekletelim. Bu sırada bitter çikolatayı benmari usulü eritelim ve buzlukta dondurduğumuz parfenin üzerine hazırladığımız sosu dökelim. Dilerseniz üzerini fındık kırığı ile süsleyebilirsiniz.