Pakistan'da İran'a CIA operasyonu!

Pakistan'da İran'a CIA operasyonu!

Pakistan'da İran'a CIA operasyonu!

Peşaver kentinde üst düzey bir İranlı diplomata pusu kuruldu. Koruması öldürülen Haşmetullah Etterzade kaçırıldı

ABD isthbarat servisi CIA’nın İran’ın gizli bilgilerine ulaşmak için düzenlediği operasyonlar sürüyor. Geçtiğimiz yıl Irak’ta sık sık İranlı diplomatları kaçırarak sorgulayan CIA, bu kez Pakistan’da benzer bir operasyona imza attı. Peşaver kentinde evinden Başkonsolosluğa giden ticari ataşe Haşmetullah Etterzade’nin aracına pusu kuruldu. Koruması öldürülen İranlı diplomat kaçırıldı.

Cevap vermedi
Polis yetkilisi Muhammed Manzur, dün sabah saatlerinde meydana gelen olayın ardından kentin ana kara yollarının kordon altına alındığını ve polisin kaçırılan İranlı diplomatı bulmak amacıyla arama çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Polis yetkilisi, diplomatın kimin tarafından kaçırıldığı ile ilgili gelen ısrarlı sorulara cevap vermekten kaçındı. İran’ın İslamabad Büyükelçiliği, uluslararası yasalar gereği yabancı diplomatların güvenliğinden Pakistan hükümetinin sorumlu olduğunu açıkladı.

Tahran kınadı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi ise, Etterzade’nin kaçırılması ve yakın korumasının öldürülmesini sert bir dille kınadı. Kaşkavi, “Viyana konvansiyonu gereği Pakistan hükümeti buradaki tüm yabancı diplomatların güvenliğinden sorumludur” dedi. 2007’de de Irak’ın Erbil kentinde İran misyonuna operasyon düzenleyen ABD, 8 İranlı diplomatı gözaltına almıştı. Bu olay Tahran-Bağdat-Washington hattında ciddi krize yol açmıştı.

Araç kan gölüne döndü
İranlı diplomat Haşmetullah Etterzade’nin kaçırılmasından sonra olay yerinde geniş güvenlik önlemi alan Pakistan polisi, kan gölüne dönen resmi plakalı aracı uzun süre inceledi.