Yeniçağ / Derepazarı-Rize İlyas GÜR
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı açıklamada, özel sektörün bu sene yaş çay alım planlamasında üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.
“ÇAYKUR’ U ZORA SOKMAK İÇİN”
Paliç açıklamasında, “Bu sene kasıtlı olarak yani Çaykur’ u zora sokmak için hem üreticiyi zarara uğrattılar. Hem de Çaykur’ u zora sokmak için yani kötülemek için en kötü yani 37 yıldır özel sektör vardır, en kötü uygulamayı bu sene yaptılar.
Bunun sebebini açıkça dile getirirsek nedenlerini anlatırım yani. Şimdi iki lira kırk kuruşa kadar fiyatı düşürdüler.
Destek hariç 3 lira 87 kuruş olan fiyatı 2 lira 40 kuruşa kadar indirdiler.
Yani bu hiç esnaflığa sığar mı? Onların hiçbir gerekçesi, konuştuklarının hiçbir tanesi geçerli değildir yani bu üreticinin üzerinde bu yükü yüklemek yani üretici midir bunun suçlusu? Peki, aynı fiyatta alan Çaykur, aslında Çaykur onlardan şikâyetçi olması lazım” dedi
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “Aslında daha önceden yine özel sektörün içerisinde bunları yapanların altı yedi tane, ben on tane sayı olarak kabul ediyorum. Fakat bunu esas yapanlar, bu işin başını çekenler, Ulusal çay Konseyi Başkanı hiç açıklanan fiyatın altında çay alır mı?
Bir sene vadeli çay alır mı? Borsa başkanı, o borsada bunlar çay sanayicileri olarak bu işin başını çekenler, toplamı 6-7 kişi olmak şartıyla, yalnız bütün özel sektörün içerisinde çok iyi çok dürüst insanlar var, fiyatların aşağıya düşmesini istemeyen birçok özel sektör var, ben onlara teşekkür ediyorum.
Peki, onlar şikâyetçi de öbürleri neden şikâyetçi değil?” diye konuştu.
“VATANDAŞIN VE ÜRETİCİNİN ZARAR ETMESİNE SEBEP OLUYORLAR”
Paliç, süreci ise şu sözlerle anlattı:
“Sadece özel sektör fiyatı düşürmekle değil. Fiyatı düşürüyor, vatandaş özel sektörden kaçıyor Çaykur’ a yükleniyor.
Çaykur’ un kapasitesi günlük 9 bin 200 ton, Özel sektörün kapasitesi 16 bin ton.
Özel sektörden kaçınca Çaykur’ da günlük kontenjan 15 kiloya iniyor. 15 kiloya indiği zaman vatandaş çayının kotasını doldurmak için 40 güne ihtiyacı var.
Bunun yanında haftada 1 gün sosyal olduğu için en az 6-7 günde oradan geliyor, 50 günü buluyor.
50 gün de yaş çayın bekleme imkânı olmadığından vatandaş sadece ve sadece fiyattan değil her gün çaylığa gidip çayını toplamak mecburiyetinde kalarak, her gün çektiği ızdırap ve 15 kilodan kontenjanını kullanarak, çünkü 5 dönüm çaylığı olan günlük vereceği çay 75 kilogramdır.
75 kilogramdan 5 dönüm çaylıktan 600 kilo kotadan 3 ton yapar. 3 tonu da 40 gün ediyor.
40 gün çay verecek ki 3 tonu doldursun. Peki, 40 gün her gün verebiliyor mu? Veremiyor, neden?
Çaykur’ un da sosyali var. Yani haftada bir gün almama yani yaş çay almama işlememe sınırı var. Bu da 7 gün fark ediyor. Bu sefer ne oluyor 47-48 gün.
Yani bu kadar yaş çay dalında bekler mi? Hem çayın kalitesiz olmasına sebep oluyorlar hem vatandaşın-üreticinin zarar etmesine sebep oluyorlar.”