Kamunun yatırım stokunda 1990’lı yıllarda 8 bine yaklaşan, ancak “yapılabilirliği ve önceliğini yitiren” lerin ayıklanmasıyla yıllar itibariyle azaltılarak 2006’da 2 bin 525’e kadar düşürülen proje sayısı, seçim yılı olan 2007’de yeniden artarak 2 bin 710’a, 2008’de de 2 bin 758’e çıktı.
Seçim yatırımı
Bitirilebilmesi için 116.6 milyara gereksinim bulunan, ancak 2008’de 17.1 milyar YTL ödenek ayrılan projelerin mevcut ödenekle ortalama tamamlanma süresi 6.8 yıl olarak belirlendi. Seçim yılı olan 2007 bütçesinde, 2.3 milyarı seçim yatırımı niteliğindeki KÖYDES ve BELDES için olmak üzere toplam 17.1 milyar YTL ödenek ayrıldı.
Kamu sıfırı tüketti
Kamunun yürüttüğü yatırım projesi sayısı son iki yılda yeniden artarken, bundan sonra hiç bir yeni projenin programa alınmaması durumunda bile mevcut ödenekle stoktaki yatırımların bitirilerek hizmete girebilmesi için 7 yıllık bir süreye gereksinim bulunduğu belirlendi. Projelere sağlanan dış finansmanın geri ödeme süresi, çoğu kez zamanında yaşama geçirilememesi nedeniyle projenin katma değerinden finanse edilemedi. Hesapsız biçimde programa alınan dış kaynaklı projelerin realize edilememesi, kamu açıklarına ve dış borçta büyümeye neden oldu.
‘İlaç’ diyerek borçlandırdılar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yoksulluğun İlacı” diyerek 2003 yılında uygulamaya koyduğu Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi, köylüye yaramadı. Proje kapsamında kredi kullanan özellikle Doğu ve İç Anadolu bölgesindeki köylüler, borçlarını ödeyemiyor. Tarım Bakanlığı’na başvurarak borçları ödeyemediklerini, bu nedenle de affedilmelerini isteyen kooperatif başkanları, önlem alınmaması halinde köylüyü zenginleştirme projesinin köylünün iflasına neden olabileceğini savundu. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, karnını bile doyuramayan insanlara inek ve siğir verilerek heba edildiğini ve köylünün batırıldığını kaydetti.