Tüm dünyayı etkileyen Korona virüs salgını sebebiyle , otomobil üreticileri için 2020 yılını bir hayli zorlu geçirdi. Markalar her ne kadar biraz toparlanmış olsa da salgının etkileri yeni yılda da etkisini artırıyor.
Akıllı telefon ve 5G ağ ekipmanlarına yönelik artan çip talebi sonrası, otomobil üreticileri tedarik sıkıntısı çekmeye başlamıştı.
Şimdiye kadar, Ford, Subaru, GM, Toyota, Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Nissan, Honda ve Hyundai gibi küresel üreticiler, tedarik sorunları nedeniyle üretimlerine zaman zaman ara veriyor.
SALGINLA BİRLİKTE ÇİPLERE OLAN TALEP ARTTI
60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüştü. Salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talep artınca, çip tedarik sorunları da kaçınılmaz oldu.
"Yarı iletkenler" olarak da bilinen çiplerin yıllar geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarımları, üretimini zorlaştırdı ve yaşanan küresel arz sıkıntısının temelini oluşturdu.
Yarı İletken Endüstrisi Birliği (SIA) verilerine göre, küresel yarı iletken satışları 2020''de bir önceki yıla kıyasla yüzde 6,5 artarak 439 milyar dolara ulaştı.
Bölgesel bazda geçen yıl ABD pazarına yapılan yarı iletken satışları yüzde 19,8 artarken, yarı iletkenler için en büyük pazar olan Çin''e satışlar yüzde 5 yükseldi.
TELEFON ÜRETİMLERİ DE AKSAYABİLİR
Uzmanlar, otomotiv sektörünü olumsuz etkileyen çip krizinin, şu anki şartların olumlu yönde değişmemesi durumunda akıllı telefon üretimi de dahil olmak üzere, çeşitli alanlardaki üretimlerde de aksamalara neden olabileceğini belirtiyor.
Çipler, ülkeler arasındaki rekabet unsurlarından biri olarak görülüyor. Pazarda hakimiyet oluşturmak isteyen şirketler ve ülkeler, devasa yatırımlarla çip endüstrisini şekillendirmeye çalışırken, son olarak dünyanın en büyük mikroçip üreticisi firmalarından Intel''in 20 milyar dolarlık yatırımla ABD''nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığı açıklandı.
SAMSUNG''DAN DEV ADIM
Güney Kore''nin dünyaca ünlü elektronik şirketi Samsung''un, 2030 yılında en büyük çip üreticisi olma hedefiyle 116 milyar dolar bütçe ayırması dikkati çekiyor.
Söz konusu hedef kapsamında, Samsung''un Güney Kore''nin kuzeybatı bölgesinde yapımı devam eden dev fabrikasının bu yıl üretime başlaması öngörülüyor. Fabrikada, yeni cep telefonlarının standartlarına uygun çip üretimi yapılması da planlanıyor.
Dünyanın en büyük fason üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing de (TSMC) Intel gibi Arizona''da 12 milyar dolar değerinde bir fabrika kuruyor. Fabrikanın 2024''te üretime başlaması hedefleniyor.
ABD''li politikacılar, dünya çapında çip üreticilerinin Çinli teknoloji devi Huawei ve bağlı ortaklıklarına çip tedarik etmesini zorlaştırırken, Çin de yabancı ülkelere, özellikle ABD''ye bağımlı kalmamak için kendi çip endüstrisini güçlendiriyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇİP ÜRETİCİLERİ
Dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner''ın verilerine göre, geçen yıl dünya çapında satış gelirlerinde ilk 10''da yer alan çip üreticilerinin 6''sının ABD merkezli olması dikkati çekiyor.
Intel''in 2020''de 70,2 milyar dolarlık satış gelirleriyle ilk sırada yer aldığı kaydediliyor. Intel''i, 56,2 milyar dolar ile Samsung Electronics ve 25,3 milyar dolar ile yine Güney Kore merkezli SK Hynix takip ediyor.
Intel''in satışları geçen yıl 2019''a göre yüzde 3,7, Samsung Electronics''in yüzde 7,7 ve SK Hynix''in yüzde 13,3 arttı.
Geçen yıl ABD merkezli Micron Technology, Qualcomm ve Broadcom ise sırasıyla 22,09 milyar dolar, 17,9 milyar dolar ve 15,7 milyar dolar gelir sağladı.
ABD''li Texas Instruments''ın satış geliri 13,07 milyar dolar ve Tayvan merkezli MediaTek''in geliri 11 milyar dolar olurken, Japonya merkezli KIOXIA 10,2 milyar dolar ve Nvidia 10,09 milyar dolar gelir elde etti.
TÜRKİYE''DE YÜRÜTÜLEN YERLİ ÇİP ÇALIŞMALARI
Türkiye''de de yerli çip üretimine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi''nde (BİLGEM) yürütülen "Çakıl Milli İşlemci Projesi" ile silah sistemlerinde kullanılan yabancı menşeli mikro işlemcilerin yerini alabilecek milli bir işlemci üretiliyor.
Hızlı, düşük güç tüketen, lisans ve satış hakları Türkiye''ye ait olacak olan Çakıl''ın prototip üretimi tamamlanırken, Çakıl''ın ilk olarak ASELSAN''ın ürünlerinde kullanılmaya başlanması hedefleniyor.
Ayrıca, çip üretimi konusunda Türkiye ve Malezya arasında geçen yıllarda iş birliği anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma kapsamında, Türkiye''deki bazı şirketler, Malezya''daki şirketlerle iş birliği yaparak yerli çip üretimi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.