Korona virüs tedbirleri kapsamında kapalı mekanlar kullanıma kapatılmış, bu yasak kapsamında otel ve tatil beldeleri de yer almıştı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber tatil planları yapan vatandaşlar ise oteller ne zaman açılacak? Tatil beldeleri ne zaman açılacak? sorularının cevaplarını arıyordu. Otellerin ve tatil beldelerinin ne zaman açılacağı belli oldu.
RAMAZAN BAYRAMI SONRASI
Doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Bolu'da, yüzde 95'i kapalı olan oteller, Ramazan Bayramı ve sonrasına hazırlık yapıyor. Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı Halit Ergül, "İç turizm birden olmamakla birlikte Ramazan Bayramı'ndan sonra hareketlenir diye düşünüyorum. Biz zaten yüzde 50 kapasite açmayı düşünüyoruz" dedi.
YÜZDE 95’İ KAPALIYDI
Doğası, temiz havası ve İstanbul ile Ankara gibi metropollere yakın olmasıyla önemli turizm merkezi olan Bolu'da, korona virüs tedbirleri kapsamında seyahat kısıtlamasının olması nedeniyle otellerin yüzde 95'i kapandı. Gölcük ve Abant Tabiat parkları ile Yedigöller Milli Parkı gibi meşhur turizm merkezleriyle bilinen Bolu'daki oteller, Ramazan Bayramı ve sonrasına hazırlık yapıyor. Büyük çoğunlukta kapalı olan oteller bu günleri korona virüs sürecine uyum, otellerde bakım, tadilat ve yenileme çalışmaları yapmakla geçiriyor.
“DEVLET DEĞİL, BİZ KENDİMİZ KAPATTIK”
Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı ve aynı zamanda kentin önemli bir otelinin sahibi olan Halit Ergül, otellerin hem tedbir hem de maddi nedenlerle kapalı olduğunu ifade ederek, "Normalde Türkiye'de oteller devlet tarafından kapanmadı. Otelciler olarak biz kendimiz kapattık. İzolasyon başladığı zaman şehirler arası ulaşım olmayınca bizim otelleri açık tutmamızın manası yok. Bize de zaten başka şehirlerden müşteriler geliyor ya da başka ülkelerden müşteriler geliyor. Açık tutmanın bir anlamı olmadığı için oteller kapandı. Çok az otel açık onlar da küçük oteller. Aile işletmesi gibi masrafı az olan oteller açık. Ama otellerin yüzde 95'i kapalı bölgemizde" dedi.
“KONUKLAR GÜVEN VE RAHATLIK İÇERİSİNDE GELEBİLMELİ”
Otellerin izolasyon sonrası süreçte Turizm Bakanlığı tarafından verilecek sertifika için hijyen koşullarına hazırlandığını ifade eden Ergül, "İzolasyonun bitmesiyle birlikte otellere Turizm Bakanlığı tarafından korona sertifikası verilecek. Bu sertifika ile birlikte hijyen koşulları belirlenecek. Bu koşullara göre otellerimizi açacağız. Ama otellerimiz istersek açabiliriz. Misafirleri otele kabul edebilmemiz için, onların güvenini kazanabilmemiz için bunu belgelendirmemiz lazım. Gelecek olan konuklar güven ve rahatlık içerisinde gelebilmeli. Biz otelde şu anda tamir, bakım, bahçe düzenlemeleri gibi şeyler yapıyoruz. Çalışan personellerimiz geçici süreli çalışma iznine çıktı. Devlet tarafından yüzde 60 maaşlarını alıyorlar. Bundan faydalanamayanlar çok az. Onlar da otelde çalışmaya devam ediyorlar" diye konuştu.
“İÇ TURİZM RAMAZAN BAYRAMI'NDAN SONRA HAREKETLENİR”
Ramazan Bayramı sonrası iç turizmin hareketlenmesini beklediklerini belirten Halit Ergül, "İç turizm birden olmamakla birlikte Ramazan Bayramı'ndan sonra hareketlenir diye düşünüyorum. Biz zaten yüzde 50 kapasite açmayı düşünüyoruz. Hijyen kurallarına sonuna kadar uyarak, personelimizin de girişte ateşini ölçerek, gelen misafirlerimizin güvenliğini sağlayarak açmak istiyoruz. Tabi bunu bölgemizdeki otelci arkadaşlarımız da aynı şekilde yapacaktır" dedi.
“KÜÇÜK OTELLERE DAHA FAZLA İLGİ OLACAKTIR”
Korona virüs sürecinde doğa içindeki küçük butik otellere daha fazla ilginin olacağını düşündüğünü aktaran Halit Ergül, "Büyük otellere gelen misafir tedirgin olacaktır. Bizim gibi büyük otellerde de arada en azından bir aralık boş kalacak şekilde misafir alacağız. Mesela bir odadan bir kişi çıktıktan sonra o oda 12 saat boş kalacak. Yemeklerde masaların arasında 2 metre boşluk bırakacağız. Bu küçük otellerde daha rahat sağlanabileceği için vatandaşlar küçük otelleri tercih eder diye düşünüyoruz. Misafir, güvenlik sağlandıktan sonra mutlaka gelecektir. Vatandaşlar evlerde oldukça bunaldı. Gelmek için arayanlar var" diye konuştu.
“BU SENEYİ EN AZ ZARARLA GEÇMENİN HESABINI YAPIYORUZ”
Ergül, korona virüs tedbirlerinin azalması ve normalleşme sürecinde otel konaklama fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya ise şöyle cevap verdi:
"Müşterilerimize avantajlı paket ya da indirim yapamayacağız. Tam tersine bizim masraflarımız daha çok artacak. Hijyen koşulları normalden fazla olacağı için ve daha fazla çalışma yapacağımız için zaten bu dönemde artık para kazanmayı düşünmüyoruz. En az zararla bu seneyi geçmenin hesabını yapıyoruz."
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ise konuya ilişkin Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’e konuştu. Özetle Bakan Ersoy şunları söyledi:
SOSYAL MESAFE 1.5 METREYE İNİYOR
“Otel ve restoranlarda sosyal mesafe masalar ve koltuklar arası 1.5 metre olarak belirlendi. Ama mesela aynı aile bir masaya oturunca mesafe 60 santim olacak.
Otel lobilerindeki koltukların arası, havaalanı ve yemek kuyruklarında sosyal mesafe 1.5 metre olacak.
Plaj şezlongları için de aynı uzaklık konacak.”
SERTİFİKA YERİNE BARKOD
“Otel duvarlarına barkod konacak. Arzu eden her misafir bunu cep telefonu ile okutup otelin koronaya karşı aldığı bütün önlemleri okuyacak.
Bugün konaklama yerleri ve restoranlarla ilgili kriterleri açıklayacağım. Bunlar içinde iki ayrı kriter olacak. Bir: Bizim açımızdan olmazsa olmaz şeyler. İki: Uluslararası kriterler.
Otel ve restoranlardan özel sertifika almaları istenmeyecek ama açıklanan genelgelere uygun davranmaları zorunlu olacak.”
LOBİLERE DIŞARIDAKİ HAVA SOĞUTULARAK VERİLECEK
“Uluslararası otoriteler kuralları değiştiriyor. Otellerin lobilerinde dışarıdan taze havanın soğutularak verilmesi sistemine geçiliyor. Havayı temizleyip yeniden veren sistemler tercih edilecek.
Tabii bu elektrik giderlerini bir ölçüde arttıracak.”
ÖNCE KÜÇÜK OTELLER AÇILACAK
“Biz başından beri otelleri kapatmadık. Kendileri kapanma kararı aldı. Açılış önce iç turizmle başlayacak. Çünkü dış turizm sadece bize bağlı bir şey değil. Orijin ülkenin de izin vermesi gerekiyor.
Bu durumda önce küçük otellerin açılması beklenebilir. Bu yıl turizm mevsiminin aralık ayına kadar uzamasını bekliyoruz.”
‘HER ŞEY DAHİL’ KALIYOR SUNUM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
“Her şey dahil sistemi kalkmıyor ama uygulama değişiyor. Artık misafirler masalara konan yiyecekleri kendileri almayacak, korunaklı bir şeffaf perdenin arkasındaki görevliye gösterecek ve onlar koyacak.