ÖSS’ye gireceklere tavsiyeler

ÖSS’ye gireceklere tavsiyeler

ÖSS’ye gireceklere tavsiyeler

Kasım ve Aralık ayları öğrenciler için en kritik dönem

Yol haritanızı doğru belirleyin
ÖSS adaylarına zamanı verimli kullanmaları uyarısında bulunan  uzmanlar, öğrencilerin katıldıkları deneme sınavlarının sonuçlarına göre eksikliklerini telafi etmeleri gerektiğini söylüyor

2007 ÖSS’ye girecek adaylar yaklaşık üç aydır sınav hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle lise son sınıfta okuyan öğrenciler, dershane ve okul arasında yoğun bir tempo içinde ders çalışıyorlar. Uzmanlar on aylık maratonun yaklaşık üç ayını tamamlayan bu öğrencilerin okul sınavlarıyla ÖSS hazırlığı arasına sıkışmışlık duygusunu en üst düzeyde hissettikleri dönemin ise, Kasım ve Aralık ayları olduğunu söylüyor.

Testler birikiyor
Uzmanlar adayların en tipik yakınmasının, “Ne yapacağımı şaşırdım, ÖSS konusunda kendimi eksik hissettiğim konular var, onları bir an önce telafi etmem gerek, çözmem gereken bir sürü test var, okulumda da yazılı sınavları başladı. Ben şimdi hangisine öncelikli çalışsam, sanki köşeye sıkıştım, bu durumun üstesinden nasıl geleceğim, okul sınav döneminde okula yoğunlaştığımda ÖSS için ipin ucunu kaçırmış olmak istemiyorum” şeklinde olduğunu belirtiyor.


Okul derslerine düzenli zaman ayırın
Sistemli ve dengeli çalışmanın önemli olduğunu söyleyen Fen Bilimleri Merkezi Rehberlik Öğretmeni Esra Bayrakçı, adaylara şu önerilerde bulundu: 
* Uyku ve yemek düzeninize çok dikkat edin.
* Zamanınızı en verimli şekilde kullanmaya çalışın.
* Sadece sevdiğiniz derslere çalışıp sorumlu olduğunuz bazı dersleri ihmal etmek yerine, deneme sınavları verilerini doğru değerlendirip eksiklikleriniz üzerinde durun.
* Eksik bilgilerinizin telafisi için çalışmalarınızı asla ertelemeyin.
* Okul derslerine günlük düzenli zaman ayırmanız, hem gün içersinde fazla zamanınızı almayacak, hem de okul sınav dönemlerinde çatışma yaşamanızı engelleyecektir.
* ÖSS 195 dakika gibi zaman sınırı belli olan bir sınav olduğuna göre dikkat yoğunlaştırma, üç saat 15 dakika boyunca oturabilme ve sınavla baş edebilme gibi konularda kendinizi geliştirmeye çalışın.
* Hedefinizi gerçekçi belirleyin. Dershane deneme sınavlarında 185 barajını bile aşmakta zorlanan bir öğrencinin Tıp Fakültesini hedeflemesi tabii ki anlamlı değil. Eğer hedefle, bulunulan nokta arasında bir uçurum varsa bir süre sonra üniversite adaylarında umutsuzluk ve motivasyon düşüşü başlıyor.


Kısa tekrarlar yapmak faydalıdır
İkinci dönemde okulların genelde ÖSS konusunda öğrencilerine daha toleranslı bir tutum içinde olduklarını hatırlatan Fen Bilimleri Merkezi Rehberlik Öğretmeni Esra Bayrakçı, “Ancak okulda alınması gereken bilgiler doğru düzgün öğrenilmeden sınıf geçmek mümkün değil. Sorun ÖSS’de istenen bilgilerle  okulda verilen bilgilerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Belki temelde öğrenilen bilgiler çok farklı değil. Fakat ÖSS’nin bir test sınavı olmasıyla okulda yapılan sınavların klasik sınav olması en büyük temel sorun” dedi. Bu sistem içersinde öğrencilerin içinde bulundukları durumu kabullenmeleri gerektiğini ifade eden Bayrakçı, “Okul için her gün kısıtlı da olsa düzenli zaman ayırmak, kısa tekrarlar yapmak, yazılı sınav dönemlerinde öğrencinin ÖSS hazırlığından tamamen kopup okula yoğun çalışmasını gerektirmez. Sınavda başarılı olmak için önceden doğru bir yol haritası oluşturmak son derece önemlidir” diye konuştu.