ÖSS’de yeni kriter

ÖSS’de yeni kriter

ÖSS’de yeni kriter

* ÖSYM Başkanı Yarımağan, “Yeni baraj puanlarıyla ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırmak için başarı yüzdelerini sabitleyeceğiz” dedi.

OSYM’den yeni formül
ÖSYM’nin yeni formülü “ortalama başarı düzeyi” ile 180 soruda yüzde 25 net oran, başarı sayılacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. ÜnalYarımağan, bir gösterge olarak geliştirdikleri “Ortalama Başarı Düzeyi” ne göre ön lisans programları için yüzde 15, lisans programları için yüzde 25 başarı aranacağını belirterek, “180 soruda ortalama yüzde 25 net başarı gösteren bir adayın üniversitede okuyacak düzeyde birikimi olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu öğrenciler başarısız olurlarsa üniversiteden mezun olamayacaklardır” diye konuştu. YÖK programına tercih yapabilmek son yıllarda “bir iki sorunla karşılaşıldığını” belirten Yarımağan, “ Alanlara yönelik bir sınav yaptığımız için sayısal-2, sözel-2 ve eşit ağırlık-2 puanlarında 185’i geçen aday sayısı azalmıştır.  Bunun hepsi birleştiğinde bu yıl sistemde bir değişiklik yapmadığımızda sistemden kaynaklanan nedenlerle kontenjanlarda önemli ölçüde boşluk kalacağı izlenimi edindik. ”Buna göre en küçük taban puan 145’e, lisans programları için 165’e düşürüldüğünü anımsattı.

Başarının formülü
ÖSYM Başkanı Yarımağan, “ Bu yıl sayısal-1 puanından 145 alabilmek için, bu puanın hesaplanmasında devreye giren Türkçe, matematik 1-, sosyal bilgiler-1 ve fen bilimleri-1 testinden en az yüzde 15, dördünden de yüzde 15 veya eşdeğeri bir başarı göstermek gerekecek. Bu da kısaca her testten en az  4,5 net yapmayı getiriyor, yani öğrencinin 4 çarpı 4,5 net, en az 18 net ortalama bir başarı göstermesi gerekiyor.  Lisans programları için 165’i elde etmek için testlerden en az yüzde 25 başarı gerekiyor. 165 almak için ilgili 6 testin her birinden ortalama yüzde 25 veya eşdeğeri başarı göstermek gerekiyor. Bu da net açısından söylemek gerekirse 6 çarpı 7,5, 45 net ediyor” dedi.