ÖSS’de devlet okulları yine önde

ÖSS’de devlet okulları yine önde

ÖSS’de devlet okulları yine önde

ÖSS’de devlet okulları yine önde
2007 ÖSS’de Fen ve Anadolu liseleri yine üniversitelere en fazla öğrenci yerleştiren okullar oldu. Özel liselerin çoğu başarı oranında devlet okullarının gerisinde kaldı


Sınav sonuçlarına göre Habire Yahşi 186, 50.yıl Tahran 60, Üsküdar Halide Edip Adıvar 50 ve Erenköy Kız Lisesi 150 öğrenciyi 4 yıllık bölümlere sokarak büyük başarı gösterdi

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre bu yıl da başarılı okullar arasında Fen ve Anadolu liseleri en başta yer aldı. Resmi fen liselerinden sınava başvuran 7 bin 80 adaydan 4 bin 247’si lisans, 20’si ön lisans, 81’i Açıköğretim Fakültesine girdi. Özel fen liselerinden başvuran 2 bin 909 adaydan bin 659’u lisans, 38’i ön lisans, 146’sı Açıköğretim Fakültesini kazandı. Anadolu liselerinden başvuran 97 bin 426 adaydan 40 bin 227’si lisans, 2 bin 426’sı ön lisans, 5 bin 32’si Açıköğretim Fakültesinde okumaya hak kazandı. Bir çok özel okul ÖSS’de göstermiş oldukları başarı oranıyla devlet liselerinin gerisinde kalırken, bazı devlet liseleri üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayısıyla rekor kırdı. Düz liseler arasında yer alan Habire Yahşi lisesi sınava katılan 234 öğrenciden 186’sını, Erenköy Kız Lisesi 360 öğrenciden 150’sini, 50. yıl Tahran Lisesi 175 öğrenciden 60’ını ve Üsküdar Halide Edip Adıvar Lisesi 123 öğrenciden 50’sini 4 yıllık lisans bölümlerine sokarak büyük başarı gösterdi. Özel liselerden başvuran 12 bin 581 adaydan ise 2 bin 769’u 4 yıllık üniversiteye, 791’i 2 yıllık yüksekokullara, bin 515’i de Açıköğretim Fakültesi’ne yerleşti.

Eğitim seviyesi düştü
Sınav sonuçlarına bakıldığında ÖSS’deki başarı oranları Anadolu liselerine yaklaşan bazı süper liseleri, 2 yıl önce düz liseye çeviren  Milli Eğitim’in, okulların gösterdiği başarıyı gözardı ettiği bir kez daha ispatlanmış oldu. ÖSS’de başarı seviyeleri yüksek olan bir çok süper lisenin düz liseye çevrilmesi velilerin büyük tepkisini almış, eğitim kalitesi dibe vurmuş okulların da Anadolu Lisesi yapılması gazetemizin manşetlerinde yer almıştı. Sadece İstanbul’da 200 süper liseden 75’i Anadolu lisesine çevrilmişti. Diğer illerde de durum, İstanbul’dan farksız değildi.

Anadolu Lisesine çevrilsin
Ancak Milli Eğitim, yapılan bu hatalardan ders almadı. Okul yetkilileri ise ÖSS’deki başarı oranı yüzde 50’ye yaklaşan bu liselerin göstermiş olduğu başarı sebebiyle, Anadolu lisesine dönüştürülmeleri gerektiğini savunuyor. Fakat MEB, süper liseleri Anadolu liselerine dönüştürülme işleminde bu liselerin göstermiş olduğu başarıyı dikkate almayarak adeta cezalandırıyor. Başarılı liseler MEB’in bilgi eksikliğinin kurbanı oluyor. Düz liselerde okuyan başarılı öğrenciler, eğitim düzeyi düşük öğrencilerle aynı sınıflara konarak mağdur duruma düşürüldü.

Habire Yahşi Lisesi’nde bu yıl üniversite sınavına giren 234 öğrenciden 186 kişi ÖSS’de
4 yıllık bir bölümü kazandı.