ÖSS tarih oldu

ÖSS tarih oldu

ÖSS tarih oldu

Bu yıl sonuncusu gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı’nda, 1 milyon 350 bin aday, üniversiteye girebilmek için ter döktü. Sınavlarda 208 bin kişi görev yaptı

Üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 349 bin 423 genç, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) ter döktü. Bu yıl sonuncusu yapılan ÖSS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirildi ve sınavda 207 bin 857 kişi görev yaptı. Sabah saat 9.30’da başlayan ve 195 dakika süren sınavda adaylara, sözel ve sayısal bölümlerden sorular yöneltildi.

Puan hesaplanması
Sözel bölümde adaylara tarih, coğrafya ve felsefe alanında 90, sayısal bölümde ise fizik, kimya ve biyoloji alanlarında da 90 olmak üzere toplam 180 soru soruldu. Sınav sonuçları Temmuz ortalarında açıklanacak. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanını aşmak gerekiyor.

Lisans programları
Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayanlar, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını, açıköğretim ön lisans programlarını, açıköğretim lisans programlarını ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.


Sevinçlerini aileleriyle paylaştılar
Sınavda öğrencilere, 90’ı sözelden, 90’ı da sayısaldan olmak üzere toplam 180 soru soruldu. Adaylar, üniversiteyi kazabilmek için girdikleri zorlu yarışın sona ermesiyle birlikte sevinçlerini ailelerini kucaklayarak paylaştı.


SINAVDAN KISA KISA

Yerlerine adam sokarken yakalandılar
Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) başkalarının yerine sınava giren kişilere yönelik 5 ilde operasyon düzenledi. Eş zamanlı olarak yürütülen operasyonlarda ’ÖSS jokeri’denilen 30 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Şanlıurfa merkezli operasyon devam ediyor. Öte yandan Mersin polisi, sınava kendilerinin yerine başkalarını sokmak isteyen 6 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin sorguları sürüyor.

 

Ailesinin gözü önünde 3. kattan atladı
Ankara Ümitköy Anadolu Lisesi’nde ÖSS’ye giren Pelin D. sınavın bitiş saatinden kısa bir süre sonra okulun 3. kat penceresine çıktı. 3. kez girdiği sınavın beklediği gibi geçmemesi üzerine intihar etmek istediği öğrenilen genç kız, okul bahçesinde sınavdan çıkmasını bekleyen ailesinin gözü önünde kendini boşluğa bıraktı. Okulun beton zeminine çakılan Pelin D. olay yerine çağrılan ambulans ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ayak ve bacaklarında kırıklar olduğu öğrenilen genç kızın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.


Sınav stresine dayanamadı
Adana’da Derya Babaer adındaki genç kız, sınava giderken otobüs durağında heyecandan fenalaşıp yere yığıldı.  Olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekipleri, genç kıza müdahalede bulundu. Heyecan nedeniyle tansiyonu düştüğü belirlenen Babaer, tedavisinin ardından geç kalmaması için sınav yerine ambulansla götürüldü.


Kolunda keneyle katıldı

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde ÖSS sırasında kolunda kene olduğunu fark eden öğrenci, sağlık görevlilerinin keneyi çıkartmasından sonra sınavını tamamlayabildi. 22 yaşındaki F.Ş., sınava girdiğinde, kolunda kene olduğunu fark ederek durumu yetkililere bildirdi. Bunun üzerine okula Ergani Devlet Hastanesi’nden bir ambulans ve ekip gönderilerek, F.Ş’nin kolundaki kene çıkarıldı. F.Ş, müdahaleden sonra sınavını tamamladı. Sınavın bitmesini dışarda bekleyen sağlık görevlileri, daha sonra F.Ş.’yi gerekli tetkikler için Ergani Devlet Hastanesi’ne götürdü. Ergani Sağlık Grup Başkanı Serdar Oral, Gerekli tetkikler yapıldı. Durumunu takip ediyoruz “ dedi.