ÖSS gençlerde alınganlık kaygı ve endişe yaratıyor

ÖSS gençlerde alınganlık kaygı ve endişe yaratıyor

ÖSS gençlerde alınganlık kaygı ve endişe yaratıyor

ÖSS, gençlerimizi sinir hastası yaptı!
Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırma, ÖSS nedeniyle gençlerin büyük bölümünün kaygı, endişe, alınganlık ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlarla karşılaştığını gözler önüne serdi

Haber: Sümeyra YILMAZ
Türk Eğitim-Sen, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Erzurum, Mersin ve Kırşehir illerinde toplam 1100 lise son sınıf öğrencisi üzerinde ÖSS ile ilgili bir anket çalışması gerçekleştirdi. ÖSS’ye sayılı günler kala, anketten çıkan sonuçlar, ÖSS’nin öğrenciler üzerinde nasıl bir etki yaptığını gözler önüne serdi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 43.3’ü ÖSS dolayısıyla kaygı ve endişe gibi duygularında artış olduğunu, yüzde 15.6’sı büyük stres ve baskı altında olduğunu, yüzde 12’si sinirli ve alıngan olduğunu, yüzde 9’u dikkat ve konsantrasyonunun bozulduğunu, yüzde 8.6’sı da depresyonda olduğunu söyledi. Araştırmaya göre ÖSS, gençlerin psikolojinin yanısıra fiziksel aktivitelerini de bozuyor. Gençlerin yüzde 33’ü ÖSS’nin kendilerini fiziksel olarak etkilemediğini belirtirken, yüzde 26’sı uykusuzluk, yüzde 16.6’sı baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde 8.9’u karın ağrısı, midede kasılma, bulantı, yüzde 4.6’sı görme bozukluğu, yüzde 4.2’si nefes daralması, yüzde 3’ü ateş basması, yüzde 2.1’i de göğüs ağrısı çektiklerini ifade etti.

Dershaneye gitmeden asla
Ankete göre öğrencilerin büyük çoğunluğu ÖSS’ye dershaneye giderek hazırlanıyor. Üniversite sınavına dershaneye giderek hazırlandığını söyleyenlerin oranı yüzde 68.5. ÖSS’ye girmeyecek öğrencilerin oranı ise yüzde 3.7. Öğrencilerin yüzde 47.7’si ailesinin üniversiteyi kazanması için kendisine baskı yaptığını söylerken, yüzde 52.3’ü böyle bir baskının söz konusu olmadığını ifade ediyor. Gençlerin yüzde 70’i dershaneye gitmeden üniversiteyi kazabileceğine inanmıyor.


Araştırmada, ÖSS’nin, gençlerin psikolojinin yanısıra fiziksel aktivitelerini de bozduğu ortaya çıktı.


Kazanamayan yeniden deniyor
Ankete katılan gençlerin yüzde 55’i ÖSS’nin nitelikli bir eğitim almak ve iyi bir kariyer yapmak için gerekli olduğunu düşünürken, yüzde 32.2’si ÖSS’yi hayatının dönüm noktası olarak nitelendiriyor. Gençlerin yüzde 5.5’i ÖSS’nin ailesini mutlu etmek için önemli olduğunu ifade ederken, sadece yüzde 1.8’i ÖSS’nin bilgi düzeyi ve performansı ölçtüğüne inanıyor. “ÖSS’nin benim için herhangi bir önemi yok” diyenlerin oranı ise yüzde 5.5. Araştırmaya göre, ÖSS’de bir üniversiteyi kazanamayan gençlerin yüzde 71.5’i yeniden sınava hazırlanıyor. Gençlerin yüzde 16.9’u hem sınava hazırlanıp hem çalışırken, yüzde 11.6’sı ise üniversite sınavına bir daha girmeyi düşünmüyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Eğitim için dershaneler adres gösteriliyorsa bu sistemi tartışmaya açmak gerekir. Yanlış eğitim sistemi ve ÖSS’de sorulan sorularla müfredat programları arasında ağırlık yönünden uyumun olmaması öğrencileri okullar yerine, dershanelere yönlendirmektedir” dedi.