ÖSS baştan aşağı değişecek

ÖSS baştan aşağı değişecek

ÖSS baştan aşağı değişecek

ÖSS’ye yeni model
YÖK, üniversiteye giriş için tek aşamalı ancak yılda birkaç kez girilebilen bir sınav modeli planlıyor. YÖK Başkanı Özcan, yeni sistemde alan ve katsayının kaldırılacağını söyledi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yapmayı düşündükleri değişiklikleri anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) da konuyla ilgili çalışmaları olduğunu söyleyen Özcan, MEB ile ortak çalışacak aşamaya henüz gelinmediğini kaydetti. Özcan, “Benim isteğim onlarla bizim ekibin beraber çalışması. Onların hazırlıkları bizimkinden önce başladı sanırım. Onlarınki, öğrencinin her yıl lise 1, 2, 3 ve 4. yıllardaki gösterdiği performansın ortalamasının sene sonundaki bir imtihanla birleştirilmesi ve onun nota dönüştürülmesi şeklinde” dedi. İngiltere’deki sistemde adaylara 12-13 konu verildiğini ve adayların bu konulardan istedikleri birkaçını seçerek sınava girdiklerini anlatan Özcan, kendilerinin de bu model üzerinde durduklarını ifade etti. Özcan, şöyle konuştu:
 “Öğrenci, kendilerine verilecek 12-13 konudan 5’ini seçip imtihana girsin, hepsinden girmesin. 3’ünden aldığı puanla da üniversitelere müracaat etsin. Üniversiteler de alacakları öğrencileri bölümlere bağlı olarak, 3 konu belirleyerek istesinler. Örneğin, desinler ki ’makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanları kabul edeceğim, Bu puanı tutturanlar müracaat etsin’. Bunu üniversiteler de yapabilir, ÖSYM’ye de yaptırabiliriz. Aynen eskiden olduğu gibi öğrencinin 3 konuda aldığı puan hangi bölüme tutuyorsa, onu otomatik olarak yaptırabiliriz. Yani yerleştirme işini ÖSYM’ye verebiliriz, üniversiteye de yaptırabiliriz. “Bu sistemle ne alan kalacak ne katsayı, hepsi gidiyor” diyen Özcan, “Sistem, tamamen başarıya odaklı olacak. Çocuğun, 3 dersten veya her neyse lise 1, 2, 3 ve 4’teki başarısına dayanan bir sistem olması lazım” dedi. YÖK Başkanı, üniversitelerdeki her bölüm için adayların hangi derslerden veya konulardan başarılı olması gerektiğini üniversitelere soracaklarını belirtti. “ Adayın üniversiteye sınavda aldığı en yüksek puanla başvurabileceğini söyleyen Özcan, bu sistemde psikolojik stresinin de az olacağını, adayın kendini iyi hissettiği bir zamanda sınava girmesine olanak sağlanmış olacağını dile getirdi. Böyle bir sistemin teknik olarak uygulanıp uygulanamayacağının sorulması üzerine Özcan, “ÖSYM uygulayabilir” dedi. Özcan, böyle bir sistemde sınavın Ankara’da yapılmasından yana olduğunu söyledi. “Yapılacaksa Ankara’da olsun bu iş. Herkes Ankara’ya gelsin. Burada, bizim kontrolümüzde olsun” diyen Özcan, daha sonra birkaç ile yaygınlaştırılabileceğini kaydetti. “Bu durum tepki çekmez mi, Ağrı’daki bir aday buraya nasıl gelecek?” sorusuna Özcan, “Eskiden, bizim zamanımızda geliniyordu. Tabii şöyle bir şey de yapabiliriz: Doğudakiler mesela Erzurum’da girebilir. Yani belli yerlerde olsun. Kastettiğim şey kontrollü olsun, kontrol edebileceğimiz iller olsun. Hakkari’deki sınavı ben kontrol edemem. Yeni bir sisteme geçiyoruz, bilinmezi de çok olur. O yüzden hakim olabileceğimiz Doğuda birkaç il, Orta Anadolu’da bir kaç il olabilir” karşılığını verdi.
İngiliz sisteminde açık uçlu sorular da yöneltildiğinin belirtilmesi üzerine Özcan, “Bazılarında açık uçlu sorular var. Sosyal alanda sorular açık uçlu zaten, test değil. Bizde eskiden uygulanan olgunluk sınavlarının aynısı. Mesela Tarihten ’şu savaşın etkilerini yazın’diyor. Hepsi test değil yani” dedi. “Yeni sistemde de öyle mi olacak” sorusuna Özcan, “Tabii. Onu kaldıran konularda hepsi açık uçlu olacak” dedi. (AA)

Öğrencilere seçme şansı verilecek

Soruların hepsi test olmayacak


Meslek liselerinin önü açılacak
 “Alan ve katsayıların kaldırılması halinde adaylar nasıl yerleştirilecek?” sorusu üzerine Özcan, “Aldığı puana göre yerleştirilecek. Kimse de ona ’sen bu meslek okulundasın ancak, şu meslek yüksek okuluna gidebilirsin’diye bir şey söylemeyecek. Puanı tutuyorsa makine mühendisi olsun, sosyolog olsun, psikolog olsun” diye konuştu.Özcan, birçok ülkenin üniversiteye giriş sistemini incelediklerini belirterek, “Yeni yeni bilgi topluyoruz sistemlerle ilgili. Dünyada nasıl yapılıyor, bizde nasıl yapılıyor? Bizimki türden sınav uygulayan 3 ülke kaldı” dedi. YÖK Başkanı Özcan, konu olgunlaştıktan sonra üniversitelerle paylaşacaklarını bildirdi. Özcan, düşünülen değişikliğin ne zaman uygulamaya konulacağı konusunda da “Gelecek yıl için olmasa bile, bu sefer alan ve katsayıları kaldırırız. Ona bir hazırlık olur. Evet, yetişmeyebilir, olmazsa bir sonraki sene geçeriz” dedi.