Osmanlı'da en büyük acıları Türkler çekti!
Sevgili okuyucum Osmanlı Müslümanlarının göç haritasını çıkaran Amerikalı tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, "O dönemde Müslümanlar, özellikle de Türkler, en büyük acılara maruz kalan kesim" diyordu.
Tarihçi McCarthy, tarih kitaplarında pek yer verilmeyen, Osmanlı topraklarındaki 5 milyon Müslümanın acı göç hikâyesini, harita olarak da yayımlamıştı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde yaşanan ama Batılı tarihçiler tarafından genellikle sadece Osmanlı'daki Hıristiyanlara odaklanılarak tek taraflı anlatılan göç konusunda, madalyonun öteki yüzüne de dikkati çeken bir çalışmayı o değerli insan Justin McCarthy ortaya koydu.
Louisville Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmalarda bulunan Prof. McCarthy tarafından hazırlanan "Osmanlı İmparatorluğu'nda Zorunlu Göç ve Ölümler-Açıklamalı Harita"da, Osmanlı topraklarında, 1770-1923 yıllarında göç eden 5 milyon Müslüman tebanın yaşadığı göç gösteriliyor.
Böylece, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinin Ermeniler gibi sadece Hıristiyan nüfusu etkilemediğine, milyonlarca insanın acı ve zorluklar yaşadığına vurgu yapılıyor.
Ayrıca, Osmanlı topraklarında göçe zorlananların 5 milyonunun Müslüman, 1.9 milyonunun Hıristiyan olduğuna işaret eden harita, böylece savaş ve iç çatışmaların acılarını, düşünüldüğünün aksine, daha çok Müslümanların bu zorlukları yaşadığını gözler önüne seriyor.
Ölen Müslüman sayısı Hıristiyanların 4 katı!
Harita, 1864-1922 yıllarında yaşanan savaş ve iç çatışmalar sırasında hayatlarını kaybeden Müslüman sayısının, Hıristiyanlarınkine oranla 4 katı fazla olduğunu da gösteriyor.
Harita, aynı zamanda, 1864-1922 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması sürecinde ölen 5 milyon Osmanlı Müslüman'a yönelik bir kayıt anlamına da geliyor.
Prof. McCarthy, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Osmanlı topraklarında yaşayan değişik kimliklere mensup tüm grupların acı çektiğini ifade etti. Ancak, Müslümanların, özellikle de Türklerin en büyük acılara maruz kalan kesim olduğuna dikkati çeken McCarthy, "Haritanın, tüm bu insanların felâketlerle dolu kaderlerini göz önüne sereceğini umuyorum" dedi.
TCA Başkanı Lincoln McCurdy de kurum olarak bu yayını desteklemiş olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Prof. McCarthy'ye, "tarihin sayfalarında neredeyse hiç yer almayan Müslüman Osmanlı halkları hakkında bıkmadan ve yılmadan yaptığı kapsamlı araştırmaları dolayısıyla" teşekkür eden McCurdy, şunları kaydetti:
"Çok az Türk aile vardır ki büyükannesi veya büyükbabası, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kırım veya Kafkasya'dan gelmiş olmasın. Ya da Anadolu'da yaşanan savaşlardan dolayı yaşadığı iç göçe dair acı bir hikâyesi bulunmasın!
Ancak, modern Türkiye'nin kurucuları, genç Cumhuriyetin, bir varoluş mücadelesinden çıkmış halkını, geçmiş yerine geleceğe bakmaya yönlendirmiş ve eski düşmanlarıyla barış felsefesini benimsemiştir. Ne yazık ki, başka toplumlar, yaşadıkları trajedileri Türklere karşı nesilden nesile aktarılan düşmanlığa dönüştürdü.
Tarihçi McCarthy; Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılışı sürecinde, Müslüman halkların kayıplarını göz ardı ya da inkâr eden, geçmiş çağların ırkçı ve bağnaz yaklaşımlarının izlerini taşıyan zihniyete bilimsel bir cevaptır."
Yakın zamanlarda sonsuzluğa göçen Prof. Justin McCarthy'nin Türk milletine yaptığı bu anlamlı hizmeti Türklük hiç ama hiç unutmayacaktır!
Ulu Tanrı onu uçmağında ağırlasın!
Ve kitap!
Efendim; yurdumun yazarları çok güzel eserler yaratıyor...
Sayın Mesut Özcan'ın, "Bir Amerikan İşbirlikçisinin Faaliyetleri" adlı harika eserini kesinlikle hemen okumalısınız!
Ve Pakize Altan hanımefendinin 'Sırrı Hakikat' adlı şiirleri insanın gönül dünyasını kucaklıyor.
Esen kalın efendim.