Feriköy’e adını veren Fransız ailenin hikayesi. Herkes gelip geçiyor ama kimse gerçeği bilmiyor

Feriköy’e adını veren Fransız ailenin hikayesi. Herkes gelip geçiyor ama kimse gerçeği bilmiyor

Galata ve Yeşilköy’e 1840 yılında yerleşen ve yıllarca ticaretle uğraşan, 6-7 Eylül olaylarından sonra Avustralya'ya göçmüş bir Fransız ailenin Feriköy’e adını verme hikayesi.

Hürriyet''in haberine göre, Ferry''ler 18. yüzyıl başında ticaret ve komisyonculuk yapan Toulouse’lu bir Fransız ailesi. Gemi acenta mümessilliğinden makina, seramik, kumaş, sandalye dışsatımına dek geniş bir yelpazede faaliyet göstermişler. Bu aileden bir kol aynı yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu''na ait olan Ege adası Tinos''a geliyor. Doğu Akdeniz kent ve adalarının uluslararası ticarette etkin olmaya başladığı söz konusu dönemde Tinos, Ege''deki tek Katolik adası olmalı. Tinos, Yunan Bağımsızlık Savaşı''nda Osmanlı elinden çıkınca, Ferry ailesi İstanbul yolu gözüküyor ve katolik Ferry''ler İstanbul''da Latinlerin cirit attığı Galata''ya gelip "Ferry et fils" adlı bir şirket kuruyorlar. Ailenin reisi Pierre Ferry şirketin patronudur ve Aya Stefanos''un (bugünkü Yeşilköy) Çekmece Caddesinde bir ev satın almıştır. Ferry''lerin Fransa''da kalmış kolundan Jules Ferry de o sıralarda Fransa Dışişleri Bakanı olmuştur.

Bakan Jules Ferry sömürgeci eğilimini Kuzey Afrika politikasına yansıtırken, İstanbul''daki Pierre kendini tam bir Osmanlı olarak hissetmekte ve yıllarca imparatorluğun sanayi ve ticaretine olumlu katkılarda bulunmaktadır.

FERRY''LERİN KÖYÜ

Tanzimat devrinde Fransa ile ilişkiler önemli ölçüde düzelmiştir. Pierre, Pera''ya çok uzak olmayan bir köyü gözüne kestirir ve orada bir av köşkü satın alır. Böylece İstanbulluların gözünde "Ferry''lerin Köyü" olur bu bölge. Nitekim Feriköy (Ferry Kuey) adı da buradan kaynaklanıyor. Av köşkünün bulunduğu yer ise günümüzün Latin Katolik Mezarlığı.

SANAYİ NİŞANI

Bu arada 20. yüzyıla yaklaşılırken Pierre''in yerine İstanbul''da doğan oğlu Stephen almıştır. Baba işini iyice ilerleten Stephen, aileyi Pera ve Galata çevresinde etkin bir duruma getirir. 1872''de Stephen ünlü Rum tüccarı Nikofor Estimo''nun kızı ile kule yakınındaki St. Pierre Kilisesinde evlenerek tam yedi çocuk sahibi olur. Osmanlı devletinin ticaret ve sanayiine yaptığı önemli hizmetler Stephen''i 1912''de sadrazamdan aldığı iftihar ve sanayi nişanının da sahibi yapar. Ferry''ler daha sonra Galata''da St. Pierre ve Paul kiliselerinin yanındaki Sen Piyer Apartmanı''na taşınırlar. Aya Stefanos''taki de yazlık ikametgâhları olarak kalır. Stephen''in ölümüyle bu kez Ferry''lerin başına geçen oğul George bu apartmanda doğar. Kardeşleri gibi St. Pierre Kilisesinde vaftiz edilir ve St. Benoit Lisesinde okur. Kendisiyle aynı kilisede vaftiz edilen İrlanda kökenli İngiliz Levanteni Nelly Daston ile Beyoğlu''ndaki Santa Maria Draperis Kilisesinde yapılan törenle evlenir. Madam Nelly Daston İngiltere''de I. Elizabeth döneminin Broadway bölgesi valisi Sir Anthony Daston''un torunudur.

VARLIK VERGİSİ YILLARI

George Ferry döneminde "Ferry et fils" şirketi ithalat ağırlıklı ticaretini büyütür ve Osmanlı’dan Avrupa''ya kumaş, hah, bez, iplik satarken, bir yandan da buraya seramik, çini, banyo takımları ve gıda maddeleri getirmeye başlar. George Ferry''nin bütün yaşamı yoğun toplumsal ilişkiler içinde geçer. İttihat lideri Enver Paşa ile birlikte büyür. 1923''te Rum armatör Plitas''m malikanesinin tam bitişiğinde yer alan malikanesinde bir bayram havası esmektedir. Köşkün ön bahçesi kırmızı-beyaz karanfiller ile süslenmiştir ve iki büyük Türk bayrağı dalgalanmaktadır. Köşk bir hafta boyunca ziyaretçi akınına uğrar, genç Türkiye Cumhuriyeti''nin kuruluşu kutlanmaktadır.

Uzun zaman Yeşilköy-Fenerbahçe arasında düzenlenen kotra yarışlarının da en önde gelen isimlerinden olur George Ferry. Galata''daki bürosunu 1942''de Varlık Vergisine dek sürdürür. Söz konusu vergi uygulaması azınlıkları ve yabancıları hedeflediğinden çok büyük paralar ödemek zorunda bırakılır. Bunun üzerine yazlık evini satar ve Galata''daki işyerini kapatır.

George''un oğlunun adı Etienne''dir. O da Galata''da doğar. Saint Benoit Lisesinde eğitim görür. 1947de Osmanlı Bankası yöneticilerinden İstanbullu İtalyan Jean Amiralinin kızı Luiza Maria Amirali ile evlenir.

AVUSTRALYA’YA GÖÇ

Sanayi ve denizciliğe yaptığı hizmetlerle tanınan bir iş adamı olan Etienne babası gibi bir deniz tutkunudur. Fuat Paşa, Ah Fuat Cebesoy, Fatin Rüştü Zorlu ile yakın dostluklar kurar. Sunalp Paşa da oğlu Serge''in, "sevgili Turgut amcası" hâlâ. 1955’teki 6-7 Eylül olaylarını yaşamak İstanbul aşığı Etienne Ferry''i ruhen çökertir. 60’h yıllarda ailenin ekonomik durumu bozulur, Etienne Ferry sağlığını iyiden iyiye yitirir.

1971 yılında Ferry ailesinin son fertleri İstanbul''u terkederek Avustralya''ya yerleşirler. Kısa bir sürede uyum sağlayarak burada da başarılı olurlar. Bir yıl içinde hiç tanımadığı bir ülkede hem yazlık hem de kışlık ev sahn alacak duruma gelmelerini, kuşaktan kuşağa geçmiş çok dilli kozmopolit tüccar kimliklerine borçlu olsalar gerek.

İSTANBUL ÖZLEMİ

1972''de hepimizden daha eski İstanbullu olan Frartko-Levanten Etienne Ferry Avustralya''da, Avustralya vatandaşı olarak ölür ve orada gömülür. Cambera''da bir Fransız okulunda halen hocalık yapmakta olan ve adı burada bir okula verilen eşi madam Louisa Maria, oğlu Serge ve torunlarını görmek için her yaz İstanbul''a geliyor.

Ailenin son temsilcisi 48 yaşındaki Serge Ferry ile Küçükyalı''daki evinde konuşuyoruz. Aile geleneğini hiç bozmayarak Galata''da doğup büyümüş Serge Ferry. Saint Benoit ve Tarhan Koleji''nde okumuş. Daha sonra Cambera Üniversitesinde siyasal bilimler öğrenimi görmüş.

Avustralya vatandaşı olarak, yıllarca bu ülkenin dışişlerinde hizmet verdikten sonra baba mesleği ticarete dönmüş ve kendisini yeniden İstanbul''da bulmuş. Rus kökenli İstanbullu eşi Lena''run ailesi 1917 Devrimi''nde gehp yerleşmişler İstanbul''a. Serge''e İstanbul''u soruyorum. "Her zaman özledim" diyor. "Ben bir romantiğim. İstanbul aşığıyım. İstanbul hepimizin varlığı. Dünyada ayru avuca sığan iki şehirden biri. Biri Roma, diğeri İstanbul." Peki İstanbul Fransızı olmak nasıl bir duygu? "Jön Türkler ile birlikte buranın aydınlarıydı Levantenler. Yüzyıl başımda yüz bin kişiydiler. Gönüllü bir evlilik yapmışlardı burayla. Osmanlı kadar OsmanlIydılar. Biz çoktandır şarklıyız. Fransızlığımız yalnız dilde kaldı."

Serge kalbinde yatan aslarım, ömrünün son günlerini Ayvalık''ta Cunda Adası''run kuytu bir balıkçı köyünde geçirmek olduğunu söylüyor son olarak.

Bir sosyal medya kullanıcısı da Ferry Köyü''ne isim veren ailenin mezarlığını şöyle paylaştı:

 

İlgili Haberler