Osmangazi Köprüsü 400 milyon dolara satışa çıktı. Hem garanti geçiş ödemesi alıyorlar hem de böyle diyorlar

Osmangazi Köprüsü 400 milyon dolara satışa çıktı. Hem garanti geçiş ödemesi alıyorlar hem de böyle diyorlar

Osmangazi Köprüsü işletmecisi “Yatırdığımız 400 milyon doları veren çıkarsa, 2036’ya kadar devam edecek olan işletme hakkımızı devrederiz” ifadelerini kullandı.

“Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan” yapıldığı iddia edilen ancak geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otoyolu’nda herkes zarara girdi.

İŞLETMECİ DE İSYANDA

Hem kamuya yükü hem dolarla hesaplandığı için vatandaşa maliyetinden sonra işletmeci de sitem etti.

"400 MİLYON DOLAR VEREN OLURSA DEVREDERİZ"

Sözleşmesi imzalandığı günden bu yana eleştirilerin hedefinde olan Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu’nun işleten konsorsiyumun 3 büyük ortağından biri olan Nurol İnşaat isyan bayrağını çekti. Dünya Gazetesi Yazarı Vahap Munyar’a önemli açıklamalarda bulunan şirketin başkan yardımcısı Oğuz Çarmıklı, “2021 yılında 50 milyon dolar zarar ettik. Bu yıl zararımız 100 milyon doları aşabilir” dedi. Çarmıklı, bugün gelinen noktada Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otoyolu işletmesinden (Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.) çekilmeyi düşündüklerini Munyar’a şöyle aktardı:

“Yatırdığımız 400 milyon doları veren çıkarsa, 2036’ya kadar devam edecek olan işletme hakkımızı devrederiz.”

"50 MİLYON DOLAR ZARAR ETTİK"

İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü yapıp işleten konsorsiyumun üç büyük ortağından biri Nurol İnşaat’ın başkan yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Hazine’den garantisinin 40 dolar (711 TL) olduğu ve araç başı 15 dolar (266 TL) aldıkları İzmir otoyolundan zarar ettiklerini söyledi.

Çarmıklı, Dünya’dan Vahap Munyar’a şunları söyledi:

“Hazine fiyat farkı ödemesi için önceki yılın aralık ayının son 10 gününün ortalamasını alıp yılbaşında kuru fiksleyip TL olarak ödüyor. Dokuz ay gecikmeli ödeniyor. O nedenle zarar ediyoruz.”

Nurol İnşaat yöneticisi, konsorsiyumun otoyoldan 2021’de 50 milyon dolar zarar ettiğini bu seneki zararınsa 100 milyon doları aşabileceğini belirtti.

ŞİRKETE 346 MİLYON LİRA ÖDENCEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamda, Osmangazi Köprüsü ile İzmir-İstanbul Otoyolu''ndan 140 milyon lira kazanç elde edildiğini açıklamıştı. Ancak, Erdoğan''ın 140 milyon kazanç sağlandı dediği köprü için şirkete 346 milyon lira ödeneceği ortaya çıkmıştı. CHP''li Deniz Yavuzyılmaz, Erdoğan''ın aksine Osmangazi Köprüsü’nde 5-16 Temmuz tarihleri arasında garanti edilen araç sayıları için hazineden şirkete 346 milyon 723 bin 200 TL garanti ödemesi yapıldığını öne sürmüştü.

Erdoğan''ın bahsettiği tarihler arasında bir hesaplama yapan Yavuzyılmaz, "Cumhurbaşkanının Osmangazi Köprüsü''nde 5-16 Temmuz tarihleri arasında tutturuldu dediği garanti edilen araç sayıları için, hazinenin görevli şirkete 346 milyon 723 bin 200 lira garanti ödemesi yapacağını tespit ettik.

Sayıştay raporlarında yer alan formüle göre hesaplama yaptığını söyleyen Yavuzyılmaz, “Osmangazi Köprüsünde garanti edilen günlük araç sayısı 40 bin. Köprüden geçen araçların ödediği geçiş ücreti, 184,50 TL. 2022''de Hazinenin şirkete garanti ettiği geçiş ücreti, 906,84 TL. Fark 722,34 TL. 12 gün için hazinenin şirkete ödeyeceği garanti tutarı, 346.723.200 TL” demişti.

İlgili Haberler