Günlük hayatta sıkça kullandığımız parmaklarımız, pandemiden dolayı dijital dünyaya daha fazla mahkum olmak zorunda kaldı. Konu ile ilgili açıklama yapan uzman isim, "Tetik parmak, eklem kireçlenmeleri, tendinitler, bağ zorlanmaları, doku sertleşmeleri ve kistler, parmakların aşırı kullanımı sonrası görülebiliyor. Kronik parmak ağrısının önemli bir nedeni cep telefonunu devamlı elimizde tutmaktır" dedi.
Bu rahatsızlık, parmaklara hareket veren kas liflerin aşırı kullanması sebebiyle meydana geliyor. Hastalık kendini, parmaklarda sıkışma olarak gösteriyor. Parmaklardaki kıkırdakların aşırı sürtünmesiyle oluşmuştur. Belirtiler kendini ağrı, hareket kaybı ve sabah sertliği olarak gösteriyor.
Parmakları oynatan kas liflerinin tekrarlayan hareketleri ya da uzun süreli kasılı kalmasıyla iltihaplanabiliyor. Elde uzun süre telefon ya da tablet tutma sonucunda ortaya çıkıyor. Bu ağrılar bir süre sonra bağların şişmesine ve eklem hareketlerinin ağrılı olmasına neden oluyor.
YAKALANMAMAK İÇİN
Bu rahatsızlıklara yakalanmamak için Prof. Dr. Gereli şu açıklamayı yaptı:
"Parmaklarınızda uzun süre cep telefonu veya tablet gibi elektronik eşya tutmayın. Tercihen bir yere koyun veya dayayın. Uzun mesajlar yazmak yerine sesli mesaj gönderin. Cep telefonunu tek elle tutup başparmakla kaydırma hareketi aşırı yapıldığında zararlıdır. İki elinizle tutmalı ya da telefonu bir yere koymalısınız. Fare kullanırken parmaklarınızı devamlı kasılı tutmayın. Kullanmadığınız zaman elinizi tamamen gevşek bırakın.
Elektronik kullanımına bağlı parmak sorunları güçsüzlükten değil, tam tersine aşırı kullanımdan kaynaklanır. Parmaklarınızın güçlenmeye değil dinlenmeye ihtiyacı vardır. Devamlı aynı parmak hareketlerini yapmak zorundaysanız her 20 dakikada 5 dakika parmaklarınızı dinlendirin. Parmaklarda ağrı, şişme, takılma ve hareket kaybı varsa bir uzman hekime görünmenizde fayda var"
Kamupersoneli.net