Ormanları keçiler kurtarabilirdi

Ormanları keçiler kurtarabilirdi

Ormanları keçiler kurtarabilirdi

Popüler Bilim Dergisi, bu ayki sayısında Türkiye’de yaz mevsiminin gelmesiyle baş gösteren orman yangınlarıyla, keçilerin ’orman için’ yararlarına yer verdi.

Çukurova Üniversitesi’nden Toprak Bilim uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ortaş, orman yangınlarının  yüzde 95’inin insan kaynaklı olduğunu, yanlış enerji hatlarının ormanlık alanlardan geçirilmesinin nedenler arasında olduğuna dikkat çekti. Orman diplerinin temizlenmemesinin ve yapılan ihmallerin yangınların hızla yayılmasına neden olduğuna dikkat çeken Prof. Ortaş, doğanın kendi yöntemleri ve ekolojisine de dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek “Doğanın ve ekolojinin yasalarından biri de keçinin ekosistemdeki yeridir. Genelde keçiler orman için zararlıdır diye suçlu ilan edilir. MÖ 4000 yıllarından bu yana yaşadığını tahmin ettiğimiz ’kıl keçileri’ doğanın bir parçası olarak varlıklarını günümüze kadar sürdüregelmişlerdir. Kıl keçisi genelde orman ve kayalık alanda beslenmeyi tercih etmektedir” dedi.



Kontrollü otlatma
Prof. Dr. Ortaş, ”Keçilerin orman içinde yarattıkları seyreltme olayı ve açtıkları patika yollardan dolayı hem yangın çıkması ve yayılması engellenmiş olmakta hem de yangın çıkması olasılığında iç alanlara ulaşılmasında yarar sağlayan etkisi bulunmaktadır. Keçiler makiliklerde bir tarafta dipte biriken otları temizlerken diğer taraftan ağaçları üst dallarını budayarak yangından korur” diye konuştu