Ormanlar villa dolacak

Ormanlar villa dolacak

Ormanlar villa dolacak

5’er dönümlük orman alanları özel kişilere verilecek. Burada “beton zemin” üzerine depo-hangar ve havuz yapılabilecek. Bunlar daha sonra havuzlu villaya dönüşecek

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
AKP, yönetime geldiğinden beri birçok yasa ve yönetmelikte değişiklik pahasına yürüttüğü ormanları, sahilleri yerli ve yabancılara pazarlamanın yolunu açmanın bir adımını daha attı. Yapılan yeni “Ağaçlandırma Yönetmeliği” bu alanların özel kişilere 5’er dönümlük küçük parseller halinde 49 yıllığına tahsis edilmesine olanak tanıdı. Eski Yönetmelik 17 maddesiyle buralardaki yapılaşmayı kesinlikle yasaklarken, yeni Yönetmeliğe göre, “beton zemin” üzerine yapı ve havuz yapılabilecek. Buraya aşılı-aşısız fidanlar, meyve ağaçları dikebilecek.

Orman niteliği kaybettirilecek
Orman Kanunu’nun 1. maddesine göre zeytinlikler, meyveli ağaçlar, fıstıklık, sakızlık, harnuplukların bulunduğu yerler orman sayılmazlar. Böylece buraları orman vasfını yitirecek. Orman Mühendisleri Odası Marmara Şubesi Başkanı Besim Sertok, 30 Nisan 2009 tarihinde Ağaçlandırma Yönetmeliği değiştirildiğini kaydedip, “Yapılan bu değişiklikle; Ağaçlandırma Yönetmeliği’nden orman kurma amacı çıkarılarak, devlet ormanlarında yapılaşmaya izin verildi. Orman alanları tarım alanlarına dönüştürülerek, orman alanlarının ” orman niteliğini “ hukuken kaybetmesine neden olunarak orman bütünlüğünün bozulmasının ve orman alanlarının daraltılmasının yolu açılmıştır. Yeni Yönetmelikte ağaçlandırma tanımı değişikliğe uğramış; değişen tanımda ağaçlandırma faaliyetlerinin amacı olan ve tanımın ruhunu oluşturan ’orman kurma’ifadesi tanımdan çıkarılmıştır. Böylece orman rejimine tabi alanlarda ağaçlandırma çalışmaları adı altında, ancak orman kurma amacı dışında orman alanlarının daralmasının önü açılmıştır” dedi.


Hazırlıklar 4 koldan yapılıyor
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın yetkileri geçtiğimiz yıl düzenlendi. İhale Kanunu’ndaki engeller de 2008’de kaldırıldı. Öte yandan buralara TOKİ ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planı yapılacak. Ruhsatlar da Bayındırlık İskan İl Müdürlükleri’nden alınacak. Böylece belediyeler devre dışı bırakılacak. Bu yöndeki düzenlemeleri içeren Kıyı, Turizmi Teşvik ve Toplu Konut kanunlarında değişikliklerle ilgili kanun taslağı TBMM komisyonlarına indirildi. Böylece ağaçlandırma adı altında ormanlar içerinde ’orman niteliği’kaybettirilmiş yeni 2/B alanları ve kaçak villa kentler yaratılacak.


Orman içi bağ evi
Orman alanları, orman niteliğini “ kaybetmiştir gerekçesi ile  ‘ağaçlandırmacı’işgalcilerine hibe edilerek toplumsal kullanım değerleri ile anılma yerine rantsal değişim değerleri ile alınıp satılan alanlara dönüştürülmesi hedefleniyor.