Örgüt üyeliği suç değilmiş!

Örgüt üyeliği suç değilmiş!

Örgüt üyeliği suç değilmiş!

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kandil’deki inlerde yuvalanan PKK’lı canilere düz ovaya inme çağrısı yaptı. Çiçek, terör örgütü üyesi olmaları dışında bir eyleme katılmayanların teslim olmaları halinde serbest kalacaklarını söyledi. Oysa, Türkiye’de halen on binlerce kişi, terör örgütü üyesi olmak suçundan hapis yatıyor!  

Çiçek örgüt üyeliğini suç olmaktan çıkardı!
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kandil’de bulunan terör örgütü PKK mensuplarının çoğunun teslim olmaları halinde ceza almayacakları sinyalini verdi. Milliyet’ten Fikret Bila’ya konuşan  Bakan Çiçek “Eğer dağda 4 bin 500 kişi varsa bin 500’ü Türk vatandaşı değil. Geriye kalanların yüzde 90’ı hatta daha da fazlası ise Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesinden yararlanmaya uygun durumda. Terör örgütü üyesi olmak dışında bir eyleme katılmamışlar bu durumda olanlar teslim olmaları halinde serbest bırakılıyor” dedi. Bakan Çiçek’in “Silahlı eyleme karışılmadıkça örgüt üyeliği suç değildir” algısı yaratan sözlerine hukukçulardan tepki geldi.

Akıl tutulması
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Emekli Hakim Nurullah Aydın, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in sözlerini hukuksal açıdan akıl tutulması olarak nitelendirdi. Aydın, şunları kaydetti: “ Türk Ceza Kanunu’nda, Terörle Mücadele kanunu’nda ve Terörle Mücadelede Uluslar arası Sözleşmelerde geçen maddelerle tamamen çelişen bir açıklama söz konusu. ABD, Almanya, İngiltere gibi ülkeler Terörle Mücadele Kanunlarını yeniden düzenlerken, silah tutan, silah atan gibi ayrımlar getirmeden düzenlediler. Bunun yanında bu kanunlarda örgüt nedir, örgüt mensubu kimdir, terör örgütü faaliyetlerine katılmak gibi kavramlara açıklık getirilmiştir. Eğer bunlar kanularda ve uluslar arası sözleşmelerde dikkatle okunursa birbirlerine paralel tanımlar ortaya çıkar. Bu tanımlarda da şiddete bulaşmış, bulaşmamış ayrımı yapılmamaktadır. Bu nedenle bu açıklamayı tamamen akıl tutulması olarak görüyorum.”