Onur Öymen Ermeni vahşetini anlattı: Asıl soykırım Türklere yapıldı

Onur Öymen Ermeni vahşetini anlattı: Asıl soykırım Türklere yapıldı

Biden'ın sözlerinin hukuken geçerliliği bulunmadığını söyleyen Öymen ''Türkiye bunu mutlaka söylemeli. Ermenilerin 500 bin Türk'ü katletmesi gündeme gelmedi. İktidar ve muhalefe ortak hareket etmeli'' dedi.

Fatih Erboz / YENİÇAĞ
ABD Başkanı Joe Biden''ın Ermenilerin sözde soykırım iddiasını kabul etmesiyle başlayan tepkilere emekli Büyükelçi Onur Öymen''den çarpıcı bir değerlendirme geldi. Biden''ın açıklamalarının hukuksal nitelikten ve temelden eksik olduğunu anlatan Öymen, ABD başkanlarının bu açıklamaları yaptığında ''yanlış bir iş yaptığını anlayacağı'' bilincinde olması gerektiğini ifade etti. Türkiye''nin doğru ve kararlı adım atması gerektiğini kaydeden Öymen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: ''''ABD''nin ya da herhangi bir ülkenin ya da kongresinin bir olayı soykırım olarak nitelendirmeye hakkı var mıdır, yok mudur? Bir olayın soykırım olup olmadığına kim karar verir? Başkan mı? Başkan bir olayın soykırım olup olmadığına karar verebilir mi? Bunun hukuksal olması gerekiyor. Hukuki boyutu olacak. Bunun da nedeni bunu düzenleyen Soykırım ile Mücadele BM Sözleşmesi var. Bir olayın soykırım olup olmadığına olayın tarafı olan ülkelerin mahkemeleri veya uluslararası mahkemeler karar verebilir. Yani bunun dışında herhangi başkanlık ya da bakanlık karar veremiyor. Hukuken ABD başkanının bu açıklamasının hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Türkiye bunu mutlaka söylemeli.''''

ABD''li bilim insanlarının 1985 yılından bu yana tavırlarının çok net olduğunu ve soykırım iddiasının hukuki temeli bulunmadığını anımsatan Öymen "Başkan 1915 tarihindeki olaylar sırasında Ermenilerin saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Türklerle ilgili hiçbir şey söylemedi. Sanki hiçbir Türk o tarihte Ermeniler tarafından öldürülmemiş gibi. Bizim belgelerimize göre 500 binden fazla Türk öldürülmüştür. Buna hiç değinilmiyor bu da öldürülen Türk''ün hiçbir kıymeti yok anlamına geliyor. Bilim adamlarının görüşlerine itibar etmiyorlar. 1985 yılında ABD''de 69 bilim insanı ki bunların arasında Bernard Lewis gibi çok ünlü olanları da var, ortak bir açıklama yayınladılar. New York Times ve Washington Post gazetelerinde böyle bir tasarıyı Kongre''nin kabul etmesinin mümkün olmadığını belirttiler. Kongrenin böyle bir tasarıyı kabul etmesinin çok büyük bir yanlış olacağını çünkü eldeki verilere göre olayların soykırım sayılabileceğine dair herhangi bir belge, veri olmadığını söylüyorlar. Ardından da ''böyle bir karar alırsanız uluslararası ilişkileri de olumsuz yönde etkileyecektir'' diyorlar" diye konuştu.

Onur Öymen, bu sözleri beyanatla geçiştirmek yerine uygun adımın atılması gerektiğini kaydederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''nin (AİHM) aldığı kararın da bu çerçevede değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Öymen "Bunlar hukuki boyutlar ama bir de şunu vurgulamamız gerekiyor. Özellikle tarihi olaylar bugünün siyasi ortamı içinde siyasi bir malzeme olarak kullanılmamalıdır. Tarihi olayları kişisel amaçlar için bir vasıta olarak kullanamazsınız. Bu da uluslararası ilişkilerin etiğine aykırıdır. Türkiye ABD''ye buna uygun bir karşılık vermeli. Bunun içinde konu TBMM''ye getirilir bu konu tartışıldıktan sonra ortak bir karar çıkarılır ve yayınlanır. Bu tepkilerin mutlaka milli bütünlük içinde oluşturulması gerekiyor. İktidar ve muhalefet görüş birliği içinde olmalı. Atılacak adımlar uzun vadede kalıcı olacaktır. Bunun için ortak bir politika oluşturulmalıdır. Her iktidarda politika değiştirirseniz o zaman zaafa uğrarsınız."

İlgili Haberler