Onur Öymen: Adım adım 'Büyük Kürdistan'a doğru

Onur Öymen: Adım adım 'Büyük Kürdistan'a doğru

Kerkük’teki Kürt paçavrasına tepki gelmemesine yönelik eleştiriler sürüyor. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Ankara’yı, adım adım fiilen bir Kürt devletinin kurulmasını içine sindirmeye yönlendirmek istiyorlar” dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Kerkük’teki Kürt bayrağı krizi karşısında doğru düzgün bir tepkinin gelmemesine yönelik eleştiriler devam ediyor. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye’nin tepkilerinin yetersiz kaldığını, ABD’nin ise şu ana kadar hiç tepki göstermemesinin manidar olduğunu belirtti.

Öymen, “Mesud Barzani referandum yaparsa Kerkük’ü dahil edecek. Bağdat hükümeti karşı çıkıyor. ‘Bir tek Irak bayrağı olacak, diğer bayrakları indirin’ diyor. Kerkük valisi ‘hayır’ diyor, kendi devletine baş kaldırıyor. Türkiye öteden beri Barzani’nin yanında yer alırken Kerkük meselesi çıkınca bu sefer ‘Merkezi hükümeti destekliyoruz’ dedi. Bu da inandırıcı olmuyor” diye konuştu.

Barzani’nin öteden beri Kerkük’ü işgal ettiğinin bilindiğini ifade eden Öymen, “Bizim için çok önemli bir konu kırmızı çizgimiz. Böyle bir ortamda neden Barzani ile ilişki sürdürdünüz birkaç gün öncesine kadar? Neden İstanbul’a geldiğinde Kürt bayrağı çektiniz? Bunu yapmak, ‘sen bağımsızlık ilan edersen, benim hiç itirazım olmaz’ anlamına geliyor” dedi.

Kerkük ile ilgili Irak anayasasında belli hükümlerin bulunduğunu ancak uygulanmadığını ifade eden Öymen, şunları kaydetti: “2007 yılına kadar sayım yapılacaktı, referandum yapılacaktı, seçim yapılacaktı ama uygulanmadı. Ondan sonra IŞİD Musul’u işgal edince Kerkük’te fiili durum yarattı. Bu durum karşısında Türkiye’den ciddi bir tepki gelmedi. Kerkük bizim kırmızı çizgimizdir. Orada soydaşlarımız var, bağlarımız var. Sanki Barzani’nin Kerkük’ü işgal etmesini içimize sindirmiş gibi yaptık. Daha sonra Barzani ile yapılan görüşmelerde Kerkük’ün gündeme geldiğinden hiç bahsedilmedi. Şimdi oraya bayraklarını dikerek ‘Kürt bölgesinin parçasıdır’ diyor. Hiçbir ölçüye göre böyle değil. Fiili durum yaratarak kendi bölgesini Kerkük’e doğru genişletiyor.”

Onur Öymen, ABD’de Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Rant Corparation isimli kuruluşun hazırladığı rapora da değinerek, Bağımsız Kürt devletine ilişkin saptamalarının bulunduğunu söyledi.

Öymen raporla ilgili şunları anlattı: “Raporda, Kürtlerin bağımsızlık ihtimalinin bölgede etkileri inceleniyor. 176 sayfalık bir rapor. Bu raporun bir bölümü de Türkiye’nin tepkileri ile ilgili. ‘Başlangıçta Türkiye çok sert tepki gösteriyordu ama son zamanlarda bu tepkisini yumuşattı, adeta içine sindirdi’ diyor. Ayrıca Kuzey Irak ile petrol bağları kurdu, ticari bağlantılar kurdu. Türkler orada çalışıyor ve yatırım yapıldı. Sanki bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasından Türkiye’de bir rahatsızlık olmayacağı yönünde hava yaratılıyor. Türkiye’den bu rapor üzerine de bir tepki gelmedi şu ana kadar. Türkiye’yi, adım adım fiilen bir Kürt devletinin kurulmasını içine sindirmeye yönlendirmek istiyorlar.”

İlgili Haberler