Önce AKP-MHP KYK kredi düzenlemesini reddetti, şimdi de... Öğrencileri isyan ettiren talep

Önce AKP-MHP KYK kredi düzenlemesini reddetti, şimdi de... Öğrencileri isyan ettiren talep

AKP ve MHP'nin, İYİ Parti'nin ödenemeyen KYK borçlarının düzenlenmesine yönelik teklifini reddetmesinin ardından, öğrencilere bir darbe de yurt ücretlerinden geldi. Öğrencilerden koronavirüs sürecinde kalmadıkları yurt ücretlerinin yüzde 30'u istendi.

Korona Övirüs salgını nedeniyle yurttan ayrılarak ailesin yanına dönen üniversite öğrencilerinden, yurt ücretinin yüzde 30’unu ödemeleri talep edildi. Salgının sözleşme feshi nedeni olması gerektiğini belirten öğrenciler, “Kalmadığımız ayların parasını ödemek istemiyoruz” dedi.

Türkiye’de giderek derinleşirken ekonomik darboğaz, üniversite öğrencilerini de etkiledi. Akademide 2019-2020 eğitim öğretim yılı pandemi nedeniyle sona erdirilirken sınırlı kontenjan nedeniyle devlet yurtlarında kalma olanağı elde edemediği için özel yurtlarda kalmak zorunda bırakılan öğrencilerden kalan ayların bedelinin yüzde 30’u da talep edildi.

ÖDEMEK İSTEMİYORUZ

MEB, “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği”nde koronavirüs nedeniyle herhangi bir değişiklik yapmayınca öğrenciler, yurt yönetimlerinin inisiyatifine terk edildi.

Yurt yönetimleri, yönetmeliği gerekçe göstererek öğrencilerden yıllık barınma hizmeti ücretinin yüzde 30’unu ödemesini istedi. Salgın nedeniyle eğitime verilen arada yurdu boşaltarak ailesinin yanına dönen öğrenciler, ücret ödemek istemediklerini söyledi.

AİLEMİN DURUMU YOK

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, üniversite öğrencisi Müge P., “17 Mart’ta ailemin yanına döndüm ve iki buçuk aydır buradayım. Yurt, Mart ayı ücretinin tamamını, kalan ayların ücretinin ise yüzde 30’unu ödemem gerektiği yönünde mesaj attı. Salgın nedeniyle ailemin durumu kötüye gitti, bu parayı ödeyecek durumumuz kalmadı” dedi.

Devlet yurtlarının, pandemi döneminde öğrencilerden ücret talep etmediğini anımsatan Müge P, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu eşitsizliğe son verilmesini istiyoruz. Kimsenin çalışmadığı, tek bir öğrencinin bile olmadığı tesis için bizden para istiyorlar. İtiraz eden arkadaşlarımıza, ‘MEB’e şikayet edebilirsiniz’ diyorlar. MEB’in bu konuda bir adım atmamasına güvendiklerini düşünüyoruz. Babam ücretsiz izinde, annem kronik hastalığı olduğu için çalışamıyor, abim işten çıkarıldı. Benim de herhangi bir gelirim yok. Yurt sahiplerinin biraz vicdanlı davranmasını istiyoruz”

MART AYININ ÜCRETİ TAM ÖDENECEK

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıya göre, özel yurtlardaki öğrenciler için işlemler, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre yapılacak. Bu kapsamda, 15 Eylül 2019 tarihinden sonra yurttan ayrılan öğrencilerden, barınma hizmetini aldığı aylar ve içinde bulunulan an ayın ücretinin tamamı alınacak. Öğrenciler, kalan yıllık yurt ücretinin ise yüzde 30’unu ödemekle yükümlü olacak.