Ömrünüze 10 yıl daha eklemek için bunları yapın

Ömrünüze 10 yıl daha eklemek için bunları yapın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerindeki etkisine yönelik yapılan son çalışmaların doğru bir beslenme tarzının insan ömrünü 10 yıldan daha uzun bir süre uzatabileceğini gösterdiğini belirtti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, sağlıklı beslenmenin temelinin, ağırlıklı olarak sebze-meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve işlenmemiş sağlıklı yağ zengini kuru yemişlerden oluşan dengeli bir sofradan geçtiğini bildirdi.


Beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerindeki etkisine yönelik yapılan son çalışmaların doğru bir beslenme tarzının insan ömrünü 10 yıldan daha uzun bir süre uzatabileceğini gösterdiğini söyleyen Oturakçıibogil, bunun için yapılması gerekenleri anlattı.



KAHVALTIYA ÖNEM VERİN

Kahvaltıyı atlamamak kadar ne tüketildiği de önemlidir. Zeytin ve peynir çeşitleri, yumurta, doğal bal gibi klasik bir kahvaltıda olmazsa olmaz besinlerin yanı sıra vitamin ve mineral içeriği yüksek olan domates, salatalık, biber türü sebzeler de yer almalıdır. Ekmek olarak 1-2 dilim tam tahıllı ürünlerin tercih edilmesi faydalı olacaktır. Kızartmalar, poğaça, salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalardan ise kaçınılmalıdır.

 



TABAĞINIZ RENKLİ OLSUN

Beslenmede temel ve basit prensipleri uygulamak hem kolay hem de önemlidir. Bu nedenle tabağınızda her renk sebze-meyve olmasına özen göstermeniz farklı vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenmenizi sağlar.



BAKLAGİLLERE SOFRANIZDA YER AÇIN

Protein yönünden çok zengin olan kuru baklagiller antioksidan içerikleri sayesinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olurlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de desteklerler.
 


BEYAZ ETİ TERCİH EDİN

Vücudumuzun kırmızı ete de ihtiyacı vardır ancak beyaz et sizin gerçek dostunuzdur. Bu nedenle kırmızı eti mümkün olduğunca az tüketin. Deniz mahsulleri, hindi ve tavuktan oluşan beyaz et tüketimine ağırlık verin. Fakat derilerini yemeyin. Bu besinleri pişirme tekniğiniz ise; fırında, buğulama veya haşlama şeklinde olsun.

 

 



TRANS YAĞLARDAN UZAK DURUN

Trans yağ içeren gıdaları tüketmemeye çalışın. Kan şekerinizi dengede tutmak için şeker ve un içeren yiyecekleri sofranızdan kaldırın. Market raflarındaki işlenmiş ve paketli gıdalara sepetinizde yer vermeyin, fast food tarzı beslenmeden kaçının.



SUYU BOL TÜKETİN

İnsan bedeninin yüzde 60’ı sudan oluşur. Bu nedenle günde en az 10 bardak su tüketmeye özen gösterin. Yemek aralarında ve sabah uyandığınızda su içmeye çalışın. İçtiğiniz çay, kahve, gazlı içecekler suyun yerini tutmazlar. Hatta bu içecekler idrar söktürücü etkilerinden dolayı vücudun daha fazla suya ihtiyaç duymasına yol açarlar.



SOFRANIZDAN TUZLUĞU KALDIRIN

Vücudumuz günde 2400 mg. sodyuma ihtiyaç duyar. Bu miktar ise sadece 6 gram, yani yaklaşık 1 tatlı kaşığı tuz ile rahatça karşılanabilir. Aşırı sodyum tüketimi hipertansiyon ve beraberinde kalp-damar sorunlarına neden olur. Tuzu kısıtlarsanız kalp-damar sağlığınızı korurken, hipertansiyon, böbrek fonksiyon bozukluğu, mide kanseri, obezite ve gastrik ülser gibi pek çok ciddi hastalık riskinizi de azaltmış olursunuz.

 



ATIŞTIRMALIKLARINIZI KURU YEMİŞLERDEN SEÇİN

Kuru yemişler lezzetli ve doyurucu atıştırmalıklar olarak bilinirler. Yağ oranları yüksek olsa da içerdikleri yağlar genellikle sağlıklı yağlardır. Kuru yemişler vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral açığını kapatırlar. Ancak işlenmemiş olanlarının tüketilmesi gerekir.

İlgili Haberler